Serietidningarna du älskade som liten

Läste du också serier som liten? Här är seriekavalkad med många minnen:

1. En klassisk favorit. Asterix och Obelix, hjältarna i Gallien, som bråkar med romare, äter vildsvin och har en mirakeldryck som ritades med snygga detaljer och mycket humor. Kunde det bli bättre?

2. Blondie, började på 1930-talet och finns fortfarande. Handlar om livet i en amerikansk förort och är en av världens mest lästa serier. Man gillade den för den gjorde vardagen lite kul. 

3. Ett actionalbum med serien Mandraken, den gode trollkarlen, som ritades av Lee Falk, som också gjorde Fantomen. BlixtGordon kom också på 1930-talet och var en science fiction-serie. 

4. Fantomen, älskad för alla och välciterat: "Du hittar aldrig Fantomen - han hittar dig." och andra favoriter man aldrig glömmer: "Fantomen är hård mot de hårda". Alla vill bo i trädkojan, vara i grottan och ha en egen varg. 

5. De två smarta barnen som löser mysterier och får hjälp av muskelmannen Ferom och Tant Klara som dyker upp när hon verkligen behövs. 

6. Serien som utspelar sig på den tiden folk bodde i slott och det fanns prinsar. Det var i den här serien smurfarna skapades som bifigurer, vilket är lite kul kuriosa. 

7. Knasen, egentligen en serie för alla som gjort lumpen, eftersom de skämten borde gå hem bättre där. Men den blev väldigt populär.

8. En knasig häst som hittade på hur mycket kul som helst. Tyckte man då i alla fall. 

9. Tintin. En av världens mest kända seriehjältar. En tvättäkta grabb med hög moral och smart hund som överlever allt. 

10. Mad måste vara bland de knasigaste tidningarna. Dessutom lite buskis. Och det läste man som liten. Många av de politiska eller sexuella skämten måste att gått förbi en då. 

11. En klassiker även i Sverige. Mycket livsfilosofi för barn. 

12. Katten Gustaf som är trött, älskar lasagne och bor med en rätt korkad hund och en ännu mer korkad husse. 

13. Gubbhumor för tanter. Ganska hög ingenkänningsfaktor hos många.  

14. Den lite korkade elefanten som kom innan Bamse.  

15. Det här har faktiskt varit en serietidning också. Serierna handlade om relationer, bästisar och föräldrar. Alla tjejer var snygga, smala med getingmidjor och långa, långa ben. Kunde läsas om och om igen. 

16. Gubbhumor för gubbar. Men väldigt poppis. 

17. Den djupt filosofiska tanken som ligger bakom den här serien var inget man tänkte på då. Då älskade man bara Kalles alla idéer, hans vilda fantasi och bästa kompis. Men den kan roa också idag när man läser. Har också hög igenkänningsfaktor om man är förälder. 

18. En svensk klassiker. Bamse som blir stark av honung och har fyra barn som alla representerar olika slags temperament hos barn. Det finns något hos alla karaktärer, antingen känner man sig till exempel som Lille-Skutt eller som Skalman. 

19. Idag är det ingen unge som vet vem Läderlappen är. Men vi vet att han klarar allt.

20. Här är också en som klarar allt. Men han dödar också djur. Lite kontroversiellt kanske. Man kanske kunde tro att han var som en Fantomen, med det var han inte. 

20. Och sist men inte minst; Kalle Anka & Co. När den kom i brevlådan var eftermiddagen klar. Vissa vek sina tidningar, vissa gjorde inte det. Helst till ett glas O´boy och några limpmackor. 

22. Vilda västern-favoriten Lucky Luke. Bröderna Dalton kunde aldrig gå säkra. 

23. Fantastiska fyran. Superhjältar som räddar jorden, om och om igen. Älskade serien för att de just kunde rädda jorden, jämt och med speciella krafter.

24. Stålmannen. Behöver knappt presentation. Man gillade allt med honom, helylle, tål inte kryptonit och, OCH, kan flyga. 

25. Alltså, en kille som är kan klättra på väggar, använda spindelnät och klara av världens orättvisor. Vad finns det att inte gilla med honom?

Av alla de här klassiska seriehjältarna fanns det ganska få tjejer? Kan du komma på någon tjejhjälte?

Du kanske också vill läsa: 

Det är något som inte stämmer i den här bilden

Hit vill vi åka 2014

Så var det att jobba på kontor förr - känner du igen prylarna?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!