Så taggar du på Facebook

Det händer ständigt något nytt på Facebook för oss användare, och varje gång möts förändringarna av en viss skepsis. Lilla gummans Johanna Ögren förklarar de senaste funktionerna.

Nästan varje gång som Facebook gör stora förändringar vad gäller funktioner och utseende, så brukar det bli ramaskri och en lavin av grupper som ”bevara gamla Facebook” dyker upp i statusraderna hos folk. 

Men se på förändringar med tillförsikt och tålamod! Oftast är de till det bättre, när man har gett dem tid och undersökt dem.

Nytt för denna gång är att newsfeeden (det du ser när du klickar på home/startsida) är uppdelad i två. En nyhetsfeed och en live feed som visar vad som händer i realtid. Den senare tycker jag är roligare, eftersom det ofta är ganska gamla saker i nyhetsfeeden. Så se till att klicka på live feed/fler händelser om du vill hänga med på det senaste!

På startsidan har det också alltid funnits vänförslag (oftast personer som flera ur ditt nätverk har som kompis redan, så att naturliga beröringspunkter finns, kika gärna där, för det kan dyka upp en del bra förslag där) men nu finns även förslag på personer ur ditt eget nätverk som du har tappat kontakten med, men som du kanske borde snacka lite oftare med? 

Första gången jag såg det här, så trodde jag att personen de föreslog att jag skulle återuppta kontakten med, var någon som hade tagit bort mig som vän. Jag hann nästan bli lite förolämpad innan jag insåg att det bara var så att vi inte pratat på ett tag. 

Sedan en tid tillbaka så kan man också tagga vänner i sina statusmeddelanden. Själva taggandet är ju inte nytt, det känner vi igen från bilder. Men hur funkar det att tagga vänner i statusraden och hur gör man?

Det funkar precis som i Twitter för dig som är bekant med hur man pratar till folk där. Du behöver bara skriva ett snabela ”@” före namnet du vill tagga. Sedan dyker det upp en rullgardin efter att du har skrivit ”@” som innehållande namnförslag som matchar det namn du är på väg att skriva. Du skriver själv hela namnet eller väljer från listan. Namnet som du har valt kommer att kännas igen automatiskt. Här på bilden har jag taggat min kompis Kicki och är på väg att tagga min andra vän Rebecca.

En annan ny funktion som Facebook har lanserat och som har väckt både positiva och negativa reaktioner är en så kallad digital kyrkogård. Facebook uppmanar nu anhöriga till avlidna facebookmedlemmar att ta kontakt med Facebook för att göra den dödas profil "memoralized". 

Det innebär att sidan för bara blir tillgänglig för de befintliga vännerna och att den finns kvar som en plats dit anhöriga kan gå för att minnas, diskutera och sörja tillsammans.

Vad gäller grupper så har de nu fått en egen wall som man kan skriva på och nyheter som tidigare endast publicerades i gruppen levereras nu till din News Feed. För att säkerställa att du får den mest intressanta och relevanta informationen från grupper som du är med i, ser du bara historier när någon av dina vänner är aktiv inom en grupp i stället för när alla medlemmar postar något.

Ni ser! Det finns massor med positiva nya saker som händer på Facebook. Och glöm inte – om du vill förändra Facebooksidan så den ser ut som förr (nästan), gå in på "more/mer" överst till vänster. Dra nu "Statusuppdateringar/status updates" till toppen över "Nyhetsuppdateringar /news " och när den ligger överst, klicka på den, så är det mer likt gamla Facebook!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!