Historien om Lady Gaga – så blev hon störst i världen

I början av sin karriär sedan brukade publiken hälla öl på den utflippade Stefani Germanotta när hon uppträdde i sunkiga källarlokaler i New York. Hon bytte namn, identitet, hårfärg, attityd och kläder. Så föddes ett fenomen: Lady Gaga.

Lady Gaga

 kammade hem en Oscarsstatyett för bästa originalsång för låten Shallow, som hon framförde i filmen A star is born.

I sitt tacktal grät hon och sa att det alltid är värt att kämpa för sina drömmar.

– Om du sitter hemma i din soffa och kollar på det här nu, så vill jag säga att hård arbete lönar sig. Jag har kämpat hårt länge och det handlar inte om att vinna, det handlar om att inte ge upp. Om du har en dröm – kämpa för den! Det handlar inte om hur många gånger du blir nobbad eller får bakslag, det handlar om hur många gånger du reser sig, att du är modig och fortsätter kämpa, sa hon i sitt tacktal under Oscarsgalan.

Bradley Cooper och Lady Gaga framförde låten tillsammans på scen under galan.

Foto: /IBL

Hennes klädsel väckte också stor uppmärksamhet under kvällen, så hon bar ett 128,5 karaters halsband med den gula diamant som Audrey Hepburn bar 58 år tidigare. Lady Gaga bar en svart klänning från Alexander McQueen kvällen till ära.

Här är historien om hennes liv: 

Strikt uppfostran i katolsk familj

Vad vi vet är att hon föddes i New York 1986 (även om vissa konspiratoriker menar att hon egentligen är betydligt äldre och ljuger om sin ålder).

Jag passade inte in och kände mig som ett missfoster

Precis som Madonna är hon uppfostrad av italienska och katolska föräldrar, första generationens invandrare. Pappa Joseph är internetentreprenör och sålde trådlösa uppkopplingar till hotell på Manhattan. Mamma Cynthia arbetade som sekreterare på olika telekomföretag.

Pengarna de tjänade spenderade de på att få in sin Stefani Germanotta, som hon då hette, på en fin skola. När hon var elva år började hon på den katolska flickskolan Convent of the Sacred Heart på Manhattans Upper East Side. Här hade Caroline Kennedy gått och hit skickades hotellarvingarna Nicky och Paris Hilton.

– Mina föräldrar kom från enkla förhållanden. Vi har inte fått någonting gratis. Mamma arbetade från åtta på morgonen till åtta på kvällen, precis som min pappa. Jag uppfostrades strikt. Min pappa är italienare. Pojkvänner var förbjudna tills jag fyllde 16, har Lady Gaga berättat.

I den här skolmiljön, som påminde om en Ralph Lauren-catwalk, stack hon ut. Hon har själv berättat om hur hon mobbades, att hon kallades för ”bakterien” (”Hon är äcklig!”).

– De brukade retas med mig, antingen för att jag var för provokativ eller för excentrisk. Jag passade inte in och kände mig som ett missfoster. Jag var troligen mer dysfunktionell än någon annan i min familj. Min första pojkvän när jag hade var tolv år äldre än jag. När jag var 19 hade jag en pojkvän som var 38.

Man ska inte göra misstaget att avfärda Lady Gaga som ännu en i raden av produkter som av sitt skivbolag paketeras, lanseras och målgruppsplaceras.

Till skillnad från Cher, Whitney, Britney och många andra har Lady Gaga total kontroll över sin karriär: Hon skriver sina låtar, regisserar sina scenshower och designar många av de kläder hon bär.

Redan när Lady Gaga var fyra år lärde hon sig att spela piano. Senare skulle hennes pianolärare knyta fast hennes handleder med ett rep medan hon spelade skalor. När hon var 13 skrev hon sin första pianoballad och ett år senare började hon att uppträda på olika barer där det arrangerades amatörkvällar.

Som 17-åring kom hon in på Tisch School of the Arts på New York University. Hon flyttade 80 kvarter söderut på Manhattan och bröt med sina föräldrar.

"När jag klädde av mig höll folk äntligen käften"

Efter ett år hoppade hon av skolan och började uppträda, omgiven av transvestiter och go-go-dansare, med ett slags varietéföreställning i källarlokaler på Manhattans Lower East Side.

– Jag var naken på en bardisk med sedlar som stack ut mellan mina bröst och ur min rumpa, har hon berättat.

Ett av hennes trick för att väcka publikens intresse var att tända eld på en burk med hårsprej. Det hände att publiken hällde öl över henne.

Foto: Netflix

Under den här perioden började hon att missbruka droger.

– Mest kokain. Min lägenhet förvandlades till en mardröm. Jag var så hög att jag inte kunde se kackerlackorna mellan mina fötter. Jag brukade snorta kokain från en bibel och en natt hade jag en skrämmande upplevelse och trodde att jag skulle dö.

Med några vänner startade hon ett band – Stefani Germanotta Band – som spelade på olika kaféer och barer inför 15–20 personer. I våningen under en spritaffär i New Jersey spelade de in en pianoballad och gav ut som singel.

Jag vill inte att mina fans ska älska mig. Jag vill att de ska älska sig själva

Här träffade Lady Gaga musikproducenten Rob Fusari, som har producerat Whitney Houston and Destiny’s Child. De började skriva låtar tillsammans och varje morgon då hon dök upp på hans kontor hälsade han henne välkommen med att sjunga Queenlåten ”Radio Ga Ga”.

– En dag skrev jag ”Radio Ga Ga” i ett sms till henne, men mobiltelefonen ändrade på något vis stavningen så istället för ”Radio” blev det ”Lady”, berättar Rob Fusari.

Hon svarade nästan direkt:

– That’s it.

Sedan den dagen var hon Lady Gaga och beordrade sina vänner att aldrig kalla henne Stefani igen.

Hon påstår att hon hittade den sista pusselbiten i bygget av Lady Gaga en kväll bakom pianot på en bar i New York.

– Jag hade en del nytt material att framträda med och bar en fantastisk klänning. Jag satt ner, harklade mig och väntade på att publiken skulle tystna. Men det var ett grabbgäng där och jag kunde inte få tyst på dem. Jag ville inte sjunga så länge de pratade så jag började klä av mig. Plötsligt satt jag där vid pianot i underkläderna.

Då höll de käften. Det var då jag fattade det avgörande beslutet om vilken sorts artist jag ville bli. Jag vet att det kan låta löjligt, som om ”Okej, hon tog av sig kläderna, sex säljer”. Men i det sammanhanget, framför den publiken, gjorde jag någonting radikalt. Lady Gaga var dock inte redo att erövra världen ännu.

Det fanns två problem. Det ena var musiken. Hon påminde om Fiona Apple (en pianobaserad singer/ songwriter med viss udd) och inget skivbolag skulle rulla ut röda mattan för en sån artist.

 

Läs också: Lady Gaga om att leva med smärta – diagnostiserad med fibromyalgi

Hennes stil har väckt uppmärksamhet genom åren

Lady Gaga var tvungen att återuppfinna sig själv ännu en gång.

Hon skruvade musiken ett par varv och närmade sig ett slags global dansparty-musik med snabbare beats och synthljud.

Det andra problemet var kläderna. 

Producenten Rob Fusari ville helst inte synas offentligt med Lady Gaga på grund av hennes bisarra klädval.

– Jag minns en kväll då hon hade på sig något som påminde om en baddräkt. Skorna såg ut att vara en meter höga och hon bar en jeanskjol som hon hade sytt fast ett ben på. Smyckena såg ut som om hon hade hittat dem på en annan planet. Jag sa till henne att antingen går jag bakom dig eller framför dig. Folk kan tro att jag är tillsammans med en prostituerad transvestit.

I dag anses Lady Gaga vara en mode­ikon, en förebild och banbrytare.

Det finns inte en scenperson och en privatperson. I varje andetag är jag mitt arbete, min musik och min konst

Hon har uppträtt i stövlar, handväska och hatt tillverkade av

kött från döda djur. I en bikini av porslin. I en klänning gjord

av rosa Post It­-lappar. I en hatt i form av en hummer till

exempel.

Lady Gaga attraherades tidigt av det gränsöverskridande

Hon älskade Freddie Mercury och hans popband Queen. En annan idol har länge varit David Bowie som skapade sitt androgyna alter ego Ziggy Stardust på 70­talet. Bowie var också bland de första att kombinera rockmusik med teater.

– Jag ser på de artisterna som konstikoner. Det handlar inte bara om deras musik. Det handlar lika mycket om framförande, attityd och utseende. När jag upptäckte Queen och David Bowie så trillade poletten ner. En del säger att allting inom mode och musik redan har gjorts och på ett sätt har de rätt. Tricket är att följa sin vision och sina preferenser och koppla ihop saker som aldrig har förts samman tidigare.

Hon ser sina scenbyggen snarast som installationer och kanske är hon själv en installation, ett konstprojekt där gränsen mellan verklighet och fan­tasi har suddats ut.

"Jag är alltid Gaga – dygnet runt"

– Jag är alltid Gaga, dyg­net runt, säger hon. Det finns inte en scenperson och en privatperson. I varje andetag är jag mitt arbete, min musik och min konst. Utan den är jag ingenting. Jag är ett vandrande konstverk. 

Oprah Winfrey sammanfattade hen­nes budskap när Lady Gaga gästade tv­programmet:

– Det handlar alltså om att hitta sig själv. Om att vara sig själv.

– Jag vill inte att mina fans ska älska mig. Jag vill att de ska älska sig själva.

 

Läs också: Lady Gagas starka tacktal under Grammygalan – pratade om psykisk ohälsa

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!