Foto: Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

- Vi är HBTQ, vad är du?

Björnar, transsexuella, dragkings, femmes och relationsanarkister. Under regnbågsflaggan finns utrymme för alla sorters könstillhörighet och förhållningssätt till kärlek och sex. amelia har träffat fem personer som inte vill leva sina liv i de vanliga facken.
Foto: Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

– Jag vill byta kön men inte raka av skägget.

En sen kväll blev Mona påhoppad av ett gäng berusade unga män som misshandlade henne. 

– De hade kunnat döda mig, men som tur var kom några förbi som stoppade det hela, säger Mona.

Transpersoner utsätts oftare för hatbrott än andra. Könsöver­skridande provocerar, men inte bara på gatan. Vem som är man och vem som är kvinna är mycket strikt reglerat i lagen. Socialstyrelsen bestämmer efter en lång utredning vem som får byta kön. Mona har inte beviljats ett könsbyte. 

– Utredningen avbröts efter några månader, och skälet var att jag inte ville raka av mig mitt skägg, förklarar Mona, som fick diagnosen ”könsidentitetsstörning utan närmare specificering”. Det borde stå ”transsexualism”, anser Mona.

Du började definiera dig som transvestit i 30-årsåldern. När upptäckte du att du ville leva i kvinnokropp? 

– Under ett förhållande med en kvinna för sju år sedan formligen exploderade min kvinnlighet. Då blev jag medveten om att jag ville anpassa även min kropp efter det kvinnliga könet och sökte småningom läkarhjälp. Sedan fem år har jag levt fullt ut som kvinna, och jag har inte ångrat mig en sekund! Varför är skägget så viktigt för dig?

– Jag tycker det är snyggt och det ramar in mitt ansikte på ett bra sätt. Jag ser ingen anledning att ta bort det. Tidigare måste transsexuella till och med bära kjol under utredningen för att visa att de ville leva som kvinna – trots att många kvinnor går klädda i jeans. Med skägget strider jag mot 

en könsnorm, och utredarna gjorde jättestor sak av det. 

– Jag vet att jag gör det svårt för mig. Men jag tycker utredningen är konservativ som menar att jag inte är tillräckligt tydlig i mitt könsuttryck.

Nyligen konstaterades att Mona har mycket låga testosteronvärden för att vara född i en manskropp. Det medför också att hon har mindre muskelmassa och en liten byst. Sådana avvikelser från genomsnittskroppen är vanligare än vi brukar föreställa oss. Man kan då fråga sig varför vi tycker att det är så otroligt viktigt om vi är man eller kvinna.

Foto: Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

– Jag dras till kvinnliga tjejer.

Sanna beskriver sig själv som en femme, alltså en lesbisk tjej med kvinnlig stil (efter franskans ord för kvinna). Hennes uppenbarelse är fjärran från heterovärldens ofta stereotypa syn på lesbiska som manhaftiga butchar.

– Men jag är inte femmig för att smälta in bland straighta, poängterar Sanna som älskar att shoppa kläder och smink som de flesta tjejer.

– Däremot brukar jag inte berätta att jag är gay, det första jag gör när jag träffar människor. De ska lära känna mig först och inte dra förhastade slutsatser. Förutom ditt utseende – är du traditionellt ”tjejig” till sättet?
 

– Nja, även om jag ser feminin ut så har jag andra sidor och har aldrig haft typiskt tjejiga intressen. Jag spelar fotboll och är en tekniknörd. Som liten lekte jag med killar och med bilar, men var ändå populär bland killar.När kom du ut som lesbisk?

– Jag var ung, sexton år, och det var lite av en olyckshändelse, säger Sanna. Hon vill inte gå in i detalj på hur det gick till, men det var under en period då hon prövade sig fram.

– Över en natt såg alla mig som gay, och jag var inte riktigt förberedd på det. Jag hade velat berätta för mina föräldrar i lugn och ro. De blev lite 

oroliga för att det kom så plötsligt. Bortsett från det så har jag aldrig mött några negativa reaktioner på att jag är gay. Och jag är tacksam för att mina föräldrar sedan dess stöttat mig så bra.

Sanna hade inte direkt några lesbiska förebilder, och det fanns väldigt få öppet homosexuella i Östersund där hon är uppväxt. Men efter att Sanna kom ut var det som om gaymänniskor poppade upp överallt i stan, berättar hon.

– Fast det är fortfarande ovanligt att se två tjejer som håller varandra i hand. I Stockholm, dit jag just flyttat för ett jobb, ser jag det nästan varje dag.

Foto: Copyright: Elisabeth Ohlson Wallin

– Kön är något konstruerat.

Helena Engberg är skådespelare och brottas med könsrollerna på scen. I föreställningen ”Squeer” gör hon och tre kvinnliga kollegor dragföreställningar med sina manliga alter egon. Där förvandlas Helena till Leffe.

– Leffe spiller över i mitt liv utanför scenen också, säger Helena Engberg. 

Hon är i fotostudion och medan skägget klistras på, glider hon vant över från tjej till kille. Berätta om Leffe.

– Jag är 37 år, arbetslös bilmekaniker, singel, bor ensam med min katt. Jag gillar att vara ute i skog och mark och fiska med kastspö. Guns ’n’ Roses och Black Ingvars är musik jag brukar lyssna på. 

Plötsligt pratar Helena på brett dalmål. Det är Leffes dialekt. 

Hur hittar du delarna som bygger Leffe?

– Jag observerar män väldigt noga. Det kan vara en gammal klasskompis som poppar upp i Leffe, eller andra killar i omgivningen. Leffe har en historia och ett visst sätt att formulera sig, klä sig och röra sig. På scenen 

lever han helt sitt eget liv. Vad är då syftet med ”Squeer” egentligen. Att driva med män?

– Nej, vi vill absolut inte göra narr av män och mansrollen, protesterar Helena.

– Leffe och jag är inte så himla skilda personer egentligen. Jag älskar Leffe och försvarar honom fullt ut! Publiken tycker också om våra dragpersoner. Vi gör inte traditionell dragshow. Vi använder humor, plockar från manliga stereotyper och visar på absurda igenkänningsgrejer.

På sistone visar skådespelarna på scen när de förvandlas från kvinnor

till män. Tidigare hände det att folk i publiken som Helena kände inte

förstod att Leffe var hon.

– Det har varit en befrielse att upptäcka att jag med maskulinitet kan bli bemött som man. Genom Leffe har jag insett att kön är något konstruerat.

Läs mer i senaste numret (nr 16) av amelia!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!