Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hann du läsa alla böcker du ville under semestern?

I amelia nummer 14 tipsade vi om viktiga, bra och spännande pocketböcker för semesterläsning . Men ofta hinner vi ju inte läsa allt vi vill. Så här är några av tipsen igen.

Fosterland

Av Dilsa Demirbag-Sten

Dilsa Demirbag-Sten
är en tuff och smart debattör, ständigt i rampljuset, tydlig i sina ståndpunkter: Hon är för liberalism och emot religiös fundamentalism. Vissa har kallat henne enkelspårigt hård, men i den här boken syns människan och livserfarenheten bakom argumenten. Dessutom får jag se sjuttio- och åttiotalets Sverige genom ögonen på ”de nya svenskarna”. Ett viktigt perspektiv, en levande bok.

Just kids

Av Patti Smith

Alla tycks älska Patti Smiths berättelse om att bryta upp från normer och hitta sig själv som människa och konstnär. Här skildras ett magiskt, mytomspunnet New York som sjuder av kreativitet. Gestaltningen av vänskapen mellan Smith och fotografen Robert Mapplethorpe skimrar också. En cool bok är detta, välskriven, vacker!

Blodläge

Av Johan Theorin

Johan Theorins
projekt är att göra Öland till kuslig spelplats för fyra böcker, av vilka ”Blodläge” är den tredje. Han lyckas skapa en spänning mellan motsatser som gör hans roman till mer än ännu en psykologisk thriller. I skärningspunkten mellan nu och då, verkligt och magiskt, ö och fastland, händer oåterkalleliga saker. På ytan handlar det om grannsämja, på djupet om mörkret i människan.

Tusenskönor

Av Kristina Ohlsson

Vårt senaste stjärnskott på deckarhimlen. Jag förstår varför när jag slukar hennes effektiva, välskrivna, snyggt flätade historia där många trådar går ihop till en oförutsägbar helhet. Det är underhållning, inte mer, men underhållning som tar strypgrepp. Och kom ihåg, utsatta flyktingar som Ali finns på riktigt i Sverige idag och behöver din och min hjälp.

Kvinnan utan egenskaper

Av Niklas Ekdal

Många deckare minns man inte efteråt, men Niklas Ekdals berättelse har bitit sig fast i mig. Han väver ihop privata relationsproblem med politisk dramatik, i en thriller som är både osannolik och verklighetsförankrad på samma gång, och som handlar om kusliga försök att förbättra människorna. Den här deckaren tål att läsas flera gånger. Det är ett högt betyg.

Den röda grevinnan

Av Yvonne Hirdman

Detta är berättelsen om Europa under två världskrig, speglad i ett kvinnoöde. Helt rättvist fick ”Den röda grevinnan” Augustpris för bästa fackbok, men den känns lika mycket som en roman. Yvonnes mamma flackade från land till land och levde ett dramatiskt liv som stillsamt knöts ihop i folkhemmets Sverige. Spänning, kärlek och bildning – ”Den röda grevinnan” har allt.

Nomad

Ayaan Hirshi Ali

Författaren har blivit en ikon för muslimska feminister, men är omstridd. Vissa muslimska kvinnor säger att hon slänger ut barnet med badvattnet – de vill slippa förtryck men behålla sin tro och sin kultur. Just tack vare denna spänning blir Hirshi Alis livserättelse extra intressant. Hon har gjort en lång resa från den kvinnliga omskärelsens Somalia till den amerikanska drömmen.

Till sista andetaget

Av Anne Swärd

Anne Swärds
kritikerrosade roman ”Till sista andetaget” har väckt genklang i hela Europa. Detta är en bok om att älska och att lämna, och om att lämna för att man inte vågar älska. Starkare än så här blir knappast en kärleksroman, just därför att den inte är romantisk. Tvärtom är budskapet: Kärleken är inte vacker, den är ett hot, alltså flyr vi.