Guide till Oscarsgalan 2013

Häng med under Oscarsgalan från tv-soffan. Här är guiden till de nominerade i de stora kategorierna.

Den 24:e februari är det återigen dags för Oscarsgalan, den 85:e i ordningen. Här kan du se vilka som är nominerade i några av de största kategorierna, såsom "Årets film", "Årets manliga huvudroll", "Årets kvinnliga huvudroll". Dessutom listar vi de nominerade i kategorin "Årets dokumentär" där vi håller tummarna lite extra för det svenska bidraget "Searching for Sugar Man" av regissören Malik Bendjelloul.

Du kan också se vad amelias filmrecensent Samuel Mesterton tyckte om några av de nominerade filmerna nedan.

De nominerade är...

ÅRETS FILM

Amour - klicka här för amelias recension

Argo - klicka här för amelias recension

Beasts of the Southern Wild - klicka här för amelias recension

Django Unchained

Les Misérables - klicka här för amelias recension

Berättelsen om Pi - klicka här för amelias recension

Lincoln

Silver Linings Playbook

Zero Dark Thirty

ÅRETS KVINNLIGA HUVUDROLL

Jessica Chastain - Zero Dark Thirty

Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook

Emmanuelle Riva - Amour

Quvenzhané Wallis - Beasts of the Southern Wild

Naomi Watts - The Impossible

ÅRETS MANLIGA HUVUDROLL

Bradley Cooper - Silver Linings Playbook

Daniel-Day Lewis -Lincoln

Hugh Jackman -Les Misérables

Joaquin Phoenix - The Master

Denzel Washington - Flight

ÅRETS KVINNLIGA BIROLL

Amy Adams - The Master

Sally Field - Lincoln

Anne Hathaway - Les Misérables

Helen Hunt - The Sessions

Jacki Weaver - Silver Linings Playbook

ÅRETS MANLIGA BIROLL

Alan Arkin - Argo

Robert De Niro - Silver Linings Playbook

Philip Seymour Hoffman - The Master

Tommy Lee Jones -Lincoln

Christoph Waltz - Django Unchained

ÅRETS REGISSÖR

Michael Haneke - Amour

Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild

Ang Lee - Berättelsen om Pi

Steven Spielberg - Lincoln

David O. Russell - Silver Linings Playbook

ÅRETS DOKUMENTÄR

5 Broken Cameras - Emad Burnat och Guy Davidi

The Gatekeepers - TBA

How to Survive a Plague - TBA

The Invisible War - TBA

Searching for Sugar Man - Malik Bendjelloul - svensk chans att få en Oscar

Vad tyckte amelias filmrecensent Samuel Mesterton om några av årets nominerade filmer?

"Amour"

On golden pond– om gammal, skrynklig kärlek – är den finaste film jag vet.AmourärOn golden pondom den varit regisserad av Hannibal Lecter. Två timmar om en tant som dör. Allt tilldrar sig hemma hos ett 80-årigt par i Paris (Emmanuelle Riva och Jean Louis-Trintignant), där de tar itu med tillvaron efter hennes stroke. Isabelle Huppert är dottern som ser sin mor tyna bort, men inte kan avbryta sitt hektiska liv för att ge sin far en hjälpande hand. Raka motsatsen till Jane Fondas motsvarande roll iOn golden pond. Upprivande och utmattande, var beredd på att bli på dåligt humör.

Här kan du kolla trailern:

 

"Argo"

Oscarkandidat eller hopplös amerikansk propaganda? Ben Afflecks gisslanförhandlare skapar en fejkad filminspelning för att rädda en grupp jänkare, som under 1979 års gisslandrama i Teheran gömt sig hemma hos en kanadensisk diplomat.Argokryllar av män, de flesta galna persier med näven i luften, den ena med mer illavarslande uppsyn än den andra. Det är lätt att bli uppslukad av det rafflande slutet, och filmen gör sitt bästa för att ge intryck av opartiskhet – men i slutändan är det en film om goda amerikaner som överlistar alla de där hysteriska iranierna.

Här kan du kolla trailern:

 

"Beasts of the Southern Wild"

Oscarsgalan älskar livad trash, om den så är vit (Erin Brokovich), svart (Precious)eller mittemellan (Slumdog Millionaire). Den här verkar vara skräddarsydd för galaglans. Inte bara innehåller den fattigdom i sin skräpigaste form, den bjussar också på en otroligt söt unge. Flickan Hushpuppy lever med sin alkoholiserade pappa i ett nedgånget ruckel. Själv fann jag den predikande och lite grotesk, men det finns intressanta inslag som gör den trollbindande, och ligger bakom den stora hajpen.

"Les Misérables"

Glöm Magnus Ugglas version avJag och min far. Bara en lätt snyftning i jämförelse med Anne HathawaysI dreamed a dream, 2013 års mest knäckande gråtscen. En hyllning till ångest så intensiv och skör att filmen borde göra en kort paus efteråt så att folk kan lappa ihop sig själva. Hugh Jackman är ex-fången Jean Valjean, jagad sedan årtionden av polismannen Javert (Russell Crowe) efter att han brutit mot sin villkorliga frigivning. Musikalfantaster kommer att ta i från tårna i sina hyllningar. Men även musikalallergiker kommer att söka efter soundtracket på spotify, så bra är den.

 

"Berättelsen om Pi"

Tanken påTitanickorsat medDjungelbokenfyller kanske vissa med fasa. Ung kille blir strandsatt till havs med en bengalisk tiger, sen fartyget med familjens zoo sjunkit. Men Ang Lees nya är så vidunderligt vacker att den kan få även de värsta av tvivlare att tala i tungor. Är man redan lagd åt det andliga hållet kan det nästan bli för mycket av det goda. Äntligen en film som är precis så bra som den borde vara, och överträffar hajpen – värd den Oscar för bästa film den antagligen kommer att få.

Här är trailern till filmen:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!