Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya sätt att läsa böcker?

Så sakteliga börjar de smyga sig in på den svenska marknaden, e-boksläsarna. Du har kanske hört talas om den amerikanska storsäljaren Kindle (som syns på bilden), som bland annat Oprah Winfrey har talat så gott om? 

Nu har Kindle kommit till Sverige, dock finns det bara litteratur från Amazon att köpa till den än så länge, vilket gör att den är lite begränsad. Amazon vimlar inte direkt av svenska böcker, vilket gör att du är hänvisad till engelska böcker.

Men det finns också några andra e-boksläsare på den svenska marknaden, som också kan ta emot våra svenska författares verk. Till exempel Nuut, som har funnits i Sverige sedan oktober. Jag har haft förmånen att testa Nuut och här kommer ett kort omdöme:

Nuut e-bokläsare

Nuut kostar ungefär 3000 kronor på t ex Teknikmagasinet och är hyfsat enkel att använda. Jag fick ganska snabbt in snitsen vad gäller de viktigaste knapparna – tre knappar vid höger långsida för att välja bland böckerna, den i mitten en slags OK-knapp, och sedan bläddra via de två silverfärgade knapparna. Däremot är jag relativt missnöjd med grafiken. Det känns inte som om jag är på rätt sida om tvåtusentalet med den här! Det borde ju vara tvärtom, så entusiastisk som jag varit inför läsplatta. Tycker menyerna känns taffliga och det blinkande som uppstår varje gång jag gör ett menyval eller bläddrar fram till en ny boksida, är otroligt enerverande.

För mig känns också skärmen något för mörk. Visst, den teknik som läsplattorna använder sig av, går i motsats till datorskärmar och telefoner att använda även i solsken och andra ljusstarka situationer, men jag läser mestadels inomhus, i sängen eller i soffan. För mig blir skärmen på tok för mörk då, det känns inte behagligt för ögonen riktigt. Åtminstone inte i jämförelse med en vanlig bok.

Lite mer om vad jag tycker om Nuut kan man bland annat se i ett avsnitt av DJTV, som är ett hemmagjort litteraturprogram som jag gör tillsammans med min sambo:

https://youtu.be/gVSnpnCRsT8&hl=sv_SE&fs=1&color1=0xcc2550&color2=0xe87a9f?height=295&width=480

Om du har en iPhone rekommenderar jag dig som är nyfiken på e-böcker att ladda ner en applikation som heter Stanza. Den är klart mycket behagligare att använda jämfört med Nuut och det kan finnas en poäng i att inte behöva kånka runt på flera olika prylar. Tyvärr finns inte nya svenska böcker till Stanza heller ännu, men en del äldre svenska hittar man gratis på t ex Projekt Gutenberg. Flera svenska förlag håller också på att utveckla e-böcker som fungerar för iPhone, de ska komma redan nu i december. Spännande!

Stanza e-bokläsare

Var köper man e-böcker på svenska då? Ja, utbudet är ännu ganska tunt, men den största svenska aktören Elib säljer både via sin egen hemsida och Adlibris. De böckerna kan man också låna och läsa på sin dator i väntan på att Sonys e-boksläsare kommer till Sverige – eller köpa en sådan när man är utomlands.

Än så länge är det alltså ganska krångligt att läsa böcker på annat sätt än den traditionella pappersboken, men om bara något år kommer det nog se annorlunda ut. Det här var en liten försmak av vad som komma skall, och jag rekommenderar de allra flesta att göra som jag – avvakta ännu en tid tills det kommer bättre e-boksläsare och fler böcker. Läsning skall vara något roligt och inte kännas komplicerat och svårt. Det är viktigt att komma ihåg!

Vill man hålla sig uppdaterad om vad som händer på svenska bokmarknaden kan jag rekommendera sajten Bokens Framtid. Bra för den som vill hänga med.