Katrin Zytomierska: "Jag såg ut som ett fläskberg"

Under vinjetten "Närgånget" tafsar amelias Jennie Hammar på kända och okända. Den gången har hon fått ett snack med bloggaren Katrin Zytomierska.

Varför har du varit rent hånfull mot överviktiga?

– Delvis tycker jag att det är äckligt och oattraktivt. Sen tycker jag att det är hemskt att folk gör så mot sig själva. Jag mår illa när jag tänker på hur det där lilla hjärtat ska hålla igång den där stora kroppen. Alla har människor som bryr sig om och älskar dem, varför utsätta sig för en hjärtinfarkt vid 55?

Du släpper en bantarbok. Vad har vi att vänta?

– Det är min berättelse om vad jag gjort för att gå ner i vikt. Recept och tips på vad man kan äta. Och jag tycker själv att jag är ganska bra på att peppa och få igång folk. 

Du har gått ner 35 kilo sedan du fick din son Ringo. Hur gjorde du?

– Man måste vara fokuserad. Det är fruktansvärt och vidrigt i början, men jag var verkligen motiverad. När jag vägde 89 kilo var det jobbigt bara att lämna hemmet. Jag såg ut som ett amerikanskt fläskberg, det var hemskt!

Du har kört en LCHF-diet. Är det verkligen nyttigt med allt fett?

– Det är en myt att LCHF bara är fett. Allt handlar om att man ska äta sig mätt, men på så lite energi som möjligt. Äter man fettbaserad kost håller man sig mätt längre.

Ok. Det blev liv kring dig och din barnflicka. Vad har du gjort?

– När min barnflicka rymde lade jag upp en sån där western-plansch som det stod ”Wanted” på och klistrade in en bild på henne. Sen gick jag och la mig och när jag vaknade hade helvetet brutit lös. Folk hade ringt, mejlat och kommenterat. Men jag tog bort bilden direkt. Inte för att jag ångrade mig, utan för att folk hade uppfattat det som mordhot, haha! Sjukt, va?

Folk polisanmälde dig. Är det fängelse härnäst?

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att folk skulle tro att jag ville se henne död! Herregud! Men jag har blivit polisanmäld för saker jag skrivit tidigare och det händer ingenting.

Finns det inga gränser för vad man får säga?

– Nej, jag tycker inte det. Jag är bara en liten privatperson, jag ska få säga vad jag vill. Även om jag inte alltid gör det. Jag har familj nu och har lugnat ner mig en hel del. Förr kunde jag skriva vad som helst, eftersom jag inte hade någon annan än mig själv att ta hänsyn till. 

Har du blivit hotad någon gång på grund av något du skrivit?

– Några gånger, men man vet ju hur det funkar. Mycket snack, men ingen verkstad. En gång ringde någon och sa ”jag ska döda dig” och lade på. Inte så trevligt men jag blev inte rädd eller så. Sen har jag lite hot från killar om att de ska daska på mig, men det kan de ju försöka med, haha!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!