Filmrecension: Nader och Simin -en separation

amelias filmrecensent Samuel Mesterton vet vilken film som kommer att få en Oscar för bästa utlädska film nästa gång. I alla fall vet han vilken han tycker är värd att bli det.

”Kramer mot Kramer” goes Mellanöstern. Nader (Peyman Moaadi) och Simin (Leila Hatami) är ett medelklasspar i Teheran som motvilligt styr mot skilsmässa – hon vill bort från sitt deprimerande hemland, han vill stanna och ta hand om sin sjuke far. Men det här iranska äktenskapsdramat är inte vad det ser ut att vara. Glöm vanliga scener-från-ett-äktenskap: Nader anställer en kvinna för att ta hand om pappan och en nagelbitande twist smyger sig omärkligt in i storyn och gör den oförglömlig. Ett förträffligt, extremt välkomponerat relationsdrama med stora sociala innebörder, fläckfritt spelad och med en bedrägligt nedtonad stil som suger in en och håller en fastnaglad i två timmar. 

Nästa utlands-Oscar kommer att gå till Iran.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!