Musical.ly – vad är det egentligen?

Undrar du också vad dina barn håller på med när de mimar framför mobilen? Du är verkligen inte ensam. Den nya appsuccén Musical.ly eller Musically drar till sig tonåringar över hela världen och trots att den har fler än 60 miljoner användare är det många som undrar: Musical- vadå?

Vad är Musical.ly?

Appen är lite som en mix mellan Snapchat, Vine och Dubsmash (som om det skulle göra en klokare?). Det går ut på att användarna som kallas för "musers" spelar in en 15 sekunder lång musikvideo till sina favoritlåtar. De delar sina videos bland vänner och för de andra användarna, på en plattform som hittills har lockat främst unga tonåringar. När de redigerar sina videos går det att välja vilket tempo låten ska spelas i, det går att lägga på filter och välja att spela videon backlänges (lite som Boomerang för Instagram).

Varför är det så populärt med Musical.ly?

Populariteten beror inte bara på att det är kul att mima till kända låtar utan också för att det är ett socialt nätverk. Efter att videon är klar går det att dela den med andra – och den sprids snabbt bland användarna. Något som oroar många föräldrar vars barn använder appen.

Kan vem som helst se mitt barns videor på Musical.ly?

Användarna kan själva välja om de vill ha ett öppet eller ett privat konto. Om kontot är privat måste en person skicka en förfrågan till dig och du väljer att godkänna för att den ska kunna se dina videor.

Hur gör jag ett privat konto på Musical.ly?

Eftersom det är många unga som använder Musical.ly kan det vara bra att göra kontot privat – annars delas klippen med vem som helst. Gå till din profil och klicka uppe i högra hörnet, gå in på "Settings" och välj sedan "Private account".

Är Musical.ly helt gratis?

Det är helt gratis att ladda ner appen.

Hur vet jag att det inte är personer med fel avsikter som är inne och tittar på mitt barns videos?

Det bästa är visa barnen hur de gör kontot privat och berätta att de endast borde acceptera personer som de känner. Det går även att blockera specifika användare och då är det omöjligt för dem att ta kontakt.

Hur fungerar Musical.ly?

Det går ut på att användarna spelar in en 15 sekunder lång musikvideo till sina favoritlåtar och delar med andra användare. Baby Ariel eller Ariel Martin, som hon egentligen heter, var för mindre än ett år sedan en okänd tonåring från Florida. I dag har hon tio miljoner följare på Musical.ly och hennes första tutorial på YouTube, där hon visar hur Musica.ly fungerar, har gjort succé med över åtta miljoner visningar.

Se videon där Baby Ariel visar hur Musical.ly fungerar:

Måste mitt barn ha öppen profil för att sjunga duetter?

Nej, går att sjunga en duett med andra användare även om man väljer att ha stängd profil. Klicka på de tre prickarna i rad till höger. Välj sedan: "Start duet now!"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!