Motgångar är bra för kreativiteten!

Nina Hemmingssons enrutingar är mest kända från Aftonbladets kultursidor. Pupill-lösa figurer vänder upp och ned på traditionella könsroller och humorn blir stundvis rå. Debuten ”Hjälp!” med Sara Olaus-son kom 2004. Fjärde boken, ”Mina vackra ögon”, har precis släppts.

Har det varit mycket jobb?

– Jättemycket! En enruting kan ta lång tid, jag gör knappt en i veckan. Sen visade det sig att jag hade för lite material i alla fall och fick jobba som ett as för att få ihop boken. Men det var kul att intensivteckna.   

Var hämtar du inspiration?

– Från saker som händer i livet. Ofta kommer den kreativa inspirationen när jag stöter på hinder och känner frustration eller ilska. Serierna bygger mer på känslor än faktiska upplevelser. 
Har innehållet i dina serier förändrats med tiden?

– Ja, i början kunde huvud-karaktären bete sig nästan hur som helst. Jag ville inte att läsarna skulle lära känna dem så att man skulle kunna säga ”vad kul att just hon gör så”. Idag säger hon inte vad som helst, det beror väl på att jag är i ett sådant skede i livet. 
Varför har vissa karaktärer inga pupiller?

– Det har blivit en identifikationsfråga. Ju närmare mig själv karaktären är desto mindre benägen är jag att sätta pupiller. Killar har alltid pupiller. Dessutom är det fint när det ser lite halvfärdigt ut.

Kommer det fler böcker?

– Absolut! Jag kommer nog att ge ut böcker hela mitt liv. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Nina Hemmingsson

År: 39. 

Familj: Maken Christian och tre barn. 

Bor: Stockholm. Gör: Professionell tecknare. Aktuell: Med boken ”Mina vackra ögon”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!