Moha bloggar för att bryta fördomar

För Moha verkar ingenting omöjligt. En funktionsnedsättning har inte hindrat henne från att bli PT, kostrådgivare, låtskrivare och nu bloggare. Att det blev just vår bloggportal beror på en väldigt speciell person...

Hej Moha - berätta lite om vem du är!

– Jag heter Moha Frikraft, är 21 år, och jag gillar livet och nya utmaningar! Jag vill vara en förebild för andra. Jag har tre dansk/svenska gårdshundar och två bondkatter, älskar djur. Jag är även utbildad makeup-artist. Men jag jobbar inte på grund av alla fördomar som finns om funktionshindrade människor.

Hur länge har du bloggat på amelia.se?

– Hmm, jag började nog för ett halvår sedan.

Varför bloggar du?

– Jag vill visa världen att jag lever och är precis som alla andra. Jag har alltid tyckt om att synas och har alltid skrivit väldigt bra saker. Chansen att få dela med sig av sina erfarenheter och att människor ska se att rullstolen inte betyder något egentligen. Jag lever precis som alla andra, utifrån mina föresättningar.. jag vill visa världen att jag tänker, jag också... =) Och så bloggar jag för att få ett känt namn förstås, haha!

Hur kommer det sig att du valde just amelia.se för din blogg?

– Hahaha... Vågar jag säga det? En av mina förebilder bloggar på   amelia.se  , Magnus Carlsson heter han… Då var det ju en självklarhet att blogga på samma sida så att han läser min blogg. You rock, Magnus!!

För oss som inte är så bekanta med det funktionshinder du har dyker det ofrånkomligen upp många frågor. Vill du berätta lite?

– Skulle säga att jag har en funktionsnedsättning… Jag har en förlossningsskada, vilket gör att jag kanske inte orkar gå så långt utomhus och min högra sida är sämre än min vänstra. Mitt största handikapp enligt mig själv är talet. Jag har lite talsvårigheter, men jag kan prata och människor brukar förstå allt mer och mer. Jag skulle egentligen inte kunna något alls enligt läkarna. Men här är jag. Och jag kan allt jag vill!

Hur bloggar du? Skriver du själv eller har du någon som hjälper dig med det?

– Jag skriver själv!

Bloggar du från telefonen eller datorn? 

– Från datorn.

Bild från bloggen: Moha spexar loss med peruk och smink!

Ur Mohas blogg: "Jag har börjat en ny diet, en deffdiet.. Ta bort alla kolhydrater, utom  på morgonen.. Så ja, jag har varit en förvirrad kanin. Ätit sallad av  alla slag o.s.v" 

Du är ju utbildad kostrådgivare som nyligen börjat plugga till personlig tränare. Hur kom du in på det här med hälsa? 

– I  tonåren så var jag överviktig och drack Coca-Cola varje dag, åt  kladdkaka varje helg bland annat. Jag mådde inte så bra under denna tid.  Jag var understimulerad i skolan, så jag tröståt väl skulle jag tro.  Men när jag väl började dricka vatten istället för Coca-Cola och började  träna på gym, så märkte jag att det fungerade bra, jag gick ner i vikt  och mådde bra. Sedan när vi flyttade till Stockholm och gymmen var nära  och bra, så var det bara att träna och träna. Jag hade en PT (personlig  pränare) också, som hjälpte mig med mina resultat.

Hur och var vill du jobba med PT-jobbet?

– Ska starta eget inom en snar framtid. Det är svårt att få anställning om man är funktionshindrad...

Hur ofta och vad tränar du själv?

– Jag är nog träningsberoende... Det blir väl oftast 3-4 gånger i veckan varav två boxpass. Just nu tränar jag på SATS.

Tränar du med eller utan assistent?

– Jag har träningsassistenten med mig som stöd, fast det är jag som tränar.

När du började träna, vad var det för träning? 

– Jag har  alltid simtränat och haft en mamma som tränade mig när jag var liten, då  var det specialträning av något slag. Jag började sedan styrketräna när  jag var 15 år i ett badhus som hade gym, för på gymmen är det 16-års  gräns.

Kände du att din PT tog dig på allvar och verkligen utmanade dig,  eller fick du övertyga honom om att du klarade av mer än han faktiskt  trodde?

– Självklart så fanns det en osäkerhet i början och viss  okunskap. Men när han väl lärde känna mig och fick veta hur min kropp  fungerar, så var det inga problem.

Har du några råd att ge andra som är nyfikna på PT-jobbet?

–  Det finns många skolor!  Men för oss som har funktionshinder så finns  det inte så många… Jag gick/går på SAFE. De har haft flera rullstolburna  elever. Visst finns det okunskap där också hos vissa lärare. Men jag  kan rekomendera SAFE.

Du håller också på en del med musik har jag förstått, till exempel  var en av dina låtar med i Webbjokern till Melodifestivalen 2011.  Grattis till det! Sjöng du själv eller hade du enbart skrivit låten? 

–  Ja, jag håller på att skapa musik och använder ett program som heter  Logic i min hemmastudio. Jag skriver text och musik. Eftersom jag har  lite talsvårigheter så väljer jag att någon annan sjunger. Men jag mixar  och mastrar själv efteråt. Säger ofta till: ”sjung så här och så  här”... Det är ju mina låtar!! 

Till själva Webbjoker-bidraget så anlitade jag SwedishHitFactory, som  utifrån mina idéer och önskemål gjorde i ordning "Illusion" som låter  heter. Fast jag var med. Och det är Idol Sepideh Vaziri som sjunger på  den låten.

Hur långt kom du med Illusion?

– Inte så långt som jag hade  hoppats. Jag kom längre förra året med "Golden Day". Trots att jag hade  professionell hjälp detta år, så gick det inte som det skulle...

Till Mohas blogg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!