Foto: Andreas Rasmusson

Amanda Svensson berättar vilka tre böcker som betyder mest

Amanda Svensson, 24, är författare och journalist, och aktuell i augusti med boken ”Välkommen till den här världen”. För amelia berättar hon vilka tre böcker som betyder mest för henne.

1. Monica Fagerholm – Den amerikanska flickan

Troligen den enskilt största anledningen till att jag fortsatt att skriva. Det finns massor av romaner som är bättre, men ingen som jag känt mig så hemma i. Det är något speciellt med stämningen i den finlandssvenska sextiotalsskogen, ett slags skevhet som förtrollar. Uppföljaren ”Glitterscenen” är för övrigt också en pangbok!

2. T.S. Eliot – Det öde landet

Troligen den enskilt största anledningen till att jag aldrig kommer att sluta skriva. Eller läsa. ”Det öde landet” är en lång dikt i fem delar som rymmer allt och ingenting på en och samma gång. Att läsa den är som att läsa fjorton romaner, och en handfull skådespel medan man sitter i en tidsmaskin, ett rymdskepp och en bergochdalbana. Samtidigt. Är det coolt eller vad?

3. Maria Gripe – Agnes Cecilia, en sällsam historia

Troligen den enskilt största anledningen till att jag började skriva. ”Agnes Cecilia” är definitivt den bok jag läst flest gånger, visserligen nästan samtliga gånger i åldern mellan åtta och tio år, men ändå. Den är fortfarande bra! Så kuslig att håret ställer sig upp på huvudet, och befriande allvarlig för att vara en barnbok.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!