Foto: .......

? Mäklare talar ?inte sanning!

"Ljuvligt är att titta på hus. På gatan, i farten i bilen, i tidningar och på hemnet. Man blir aldrig färdigtittad." Malin wollin är en av många som älskar att kolla in hus till salu och hon har också lärt sig att tyda mäklarnas mystiska språk.

Ljuvligt är att titta på hus. På gatan, i farten i bilen, i tidningar och på hemnet. Man blir aldrig färdigtittad. På hemnet.se hittar man hela tiden nya hus och är det slött i ditt hemlän kan du fultitta på andra län och låtsas att du får jobb i Molkom eller Ljusdal. 

På hemnet.se trillar det in något här och där men det finns en särskild dag som är hemnetdagen. Tisdag! Eller ännu bättre: Måndag! Måndag kväll närmare bestämt. Då sitter mäklarna uppe och fixar till det sista och så RASSEL så ramlar en hel drös nya friska hus in på sidan. 
Och då är man beredd. Finns det något lyxigt hus som man kan drömma om? Finns det något i vårt område som vi kan jämföra med, sitter vi på en guldgruva? Och det bästa: Hus så hiskeliga på insidan att man måste kisa för att hornhinnan inte ska ta skada av all fulhet. Hus med lila tapeter med tillhörande gul bård, volanggardiner i leopard, svulstiga skinnmöbler och rökfärgat glasbord på en matta från överskottsbolaget. 

Det finns mycket i mäklarnas annonser som är mystiskt, nästan mytiskt. Ett eget kodspråk som bara mäklare kan. Som Dan Brown fast på husiska. Vad det betyder att en lägenhet är ”genomgående” var för mig en gåta i många år. Vadå genomgående? Att man kan gå igenom den? Det tar nog många spekulanter för givet; att man kan gå genom lägenheten utan att exempelvis ramla ner i hål i golvet eller helt plötsligt stöta på en betongvägg framför köket. 

Så en dag fick jag veta att en genomgående lägenhet är en sådan där det finns fönster i två väderstreck. Jag har accepterat det för stunden men är allt annat än övertygad. Så har vi då slutligen det största av mysterier i mäklarnas förtrollade värld. I många husannonser påstås det att huset är ”lättskött”. 

ALLA som bor i ett hus, har bott i ett hus eller har varit i ett hus vet att det inte finns lättskötta hus. Jag har lust att fråga mäklarnas riksförbund vad som kännetecknar ett lättskött hus. Golv där damm inte fastnar? Grusavstötande hall? Inget hus i hela världen är lättskött. Det enda lättskötta huset jag kan tänka mig är ett hus som har ramlat ihop, ett hus som man inte kan gå in i, det är ett lättskött hus. Det är inte lätt att bo i men det är verkligen lättskött. 

Dagens filosofiska tanke: Om du ändå måste lyfta på stolen när du dammsuger, är det fortfarande lättskött?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!