Läckberg varnar för kultureliten

I en debattartikel säger Camilla Läckberg att diskussionen om bra eller dålig litteratur hämmar svenskarnas läsande. Själv skriver hon för att underhålla, inte för att vinna Nobelpriset.

Det är kulturelitens fel att vanligt folk tröttnat på att läsa böcker, det säger författaren och vår gästbloggare Camilla Läckberg i en debattartikel på Newsmill.

"Jag får själv ständiga påminnelser från mina läsare, som först i vuxen ålder börjat återupptäcka läsandets glädje efter att ha avstått från läsande under många år sedan de slutat skolan. Min känsla bekräftas också av undersökningar. I en undersökning visades att var fjärde vuxen i Sverige överhuvudtaget aldrig läser skönlitterära böcker."

Läckberg försvarar sin egen genre som av vissa anses som mindre kvalitativ. Hon skriver:

"Det är inte bara så att det finns plats för olika former av litteratur, jag skulle vilja gå så långt som att säga att mångfalden av litterära stilar är en förutsättning för ett rikt kulturliv."

Camilla avslutar:

"Visst finns det en kulturkonflikt i Sverige idag. Men det är inte jag som har skapat den; det är den självutnämnda elit som bestämt sig för att det är bättre att folk inte läser alls än att de läser fel litteratur."

Vad tycker du om Camilla Läckbergs genre? Diskutera i kommentarsfältet!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!