Krönika: Anns fredagsmys

Ann Söderlund fick en fråga av sin terapeut som rörde om en del i skallen. "Vad behöver DU? Vad gör DIG glad?". Ann gick hem och gjorde en "vad-jag-blir-glad-av-lista". Och faktiskt, det är inte så storslagna saker som behövs. Kanske ska vi alla göra oss varsin lista och börja beta av.

En endaste tungkyss räcker hela dan

– Du måste fråga dig själv vad du behöver, vad som gör dig lycklig. Vad behöver du? Sitter hos min underbara terapeut som dagen till ära har ryggskott. Jag skruvar på mig och funderar.

– Där ser du själv Ann, du måste tänka efter när du ska tänka på dig själv. 

Jag inser att jag har gått rakt i fällan. Som förmodligen miljoner mammor har gjort före mig. Lilla jag, inte ska väl jag komma här dragande med EGNA behov. Nähä då, se det går inte. Lilla trötta mamma är så tacksam om hon bara får diska, städa, baka, leka och tvätta en sju-åtta tvättmaskiner i veckan. När jag tar bilen hem så skaver det under huden. Jag tror att det kallas grubblerier. ”VAD BEHÖVER DU?” ”VAD GÖR DIG LYCKLIG?” Har du frågat dig själv det på ett tag? Alla snackar om lycka och mindfulness (värsta ordet av alla) och Dalai Lamas kluckande skratt efter tre decennier av tågrälsmeditation.Det pratas om Nextopia. Samhället där man lovar att nästan-vad-som-helst är bättre än någonting vi upplevt tidigare. Jakten på lyckan är alltså helt onödig om vi inte vet vad som gör att vi glittrar här och nu. På kvällen bestämmer jag mig för att skriva en lyckolista och skicka vidare till lite härliga vänner som en uppmaning att dela med sig. Efter tio minuter kommer alldeles underbara, banala och tokiga svar som gör mig alldeles krullig av sockerdricka-känslor.

”Bilder på djur i kostym”. ”Peta öronen med tops”. ”Kryddpeppar”. ”Min son, jag är galen i honom!” ”När gamla människor skrattar ohämmat”. ”Min roliga man”. ”När man hittar den Perfekta Presenten till någon”. ”Nysnö”. ”När jag hjälpte mamma”. ”Bada i isvak”. ”Att dra på en skräddad klänning”.

Ärligt talat var alla dom här listorna den mest uppiggande och livsbejakande läsning sen jag vet inte när. Så slog det mig när jag hade läst allas små axplock av lycka: ingen hade sagt att ”Jobbet gör mig lycklig”. Inte ett pip. Det tål att tänkas på nästa gång man drabbas av magvurpor för att man tror att alla jobb är slut. Närhet. Det som finns tätt intill är det som skapar fjärilarna.

Det här har gjort mig en gnutta salig idag. Och klockan är bara tio!

 -Min hundvalp i porslin.

 -Hur Ossian kommer cyklande alldeles fri och ger mig en puss fast alla ser. 

 -Min och Ilons lyckofrukost. 

 -Dantes ben ringlandes över mina när jag vaknade. 

 -Att jag ska träffa Karin och Hanna!

 -Nystädat hemma.

 -Sms från min syster. 

 -En kyss från min man. 

 -Min nya rouge. Knallröd!

 -Syrener.

 -Doften av nybakt bröd.

 -En tungkyss av min man.

Vad har gjort dig lycklig?

I helgen..

-Firar Richard som fyller år på sin båt.

 -Sätter upp tavlor.

 -Pysslar med Isabelle Halling

 -Ligger lite med min man.

 -Köper 5-årspresenter till Dante.

Glädjeframkallande pyssel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!