Foto: ClaudioVentrella

Intar porren fredagsmyset?

En gubbdominerad, kvinnofientlig industri eller het underhållning? Synen på porr går isär, men samtidigt intar den numera våra hem, i alltifrån böcker till film. amelia följer porrens väg in i finrummen.

"Varför tittar han på porr när han har mig?" Frågan som dyker upp på Bengt Ohlssons relationssida i amelia osar av ilska, förvirring och skam. Inte konstigt, porrskräcken känner vi alla av.

I årtionden har alltifrån religiösa ledare och politiker till feminister gjort porren till syndabock för vardagssexism och övergrepp. På nittiotalet skallade slagord som "Krossa porren!" I samma veva visades dokumentären Shocking truth i riksdagen. Porren var teorin och våldtäkten praktiken hette det.

Diskussionen har mildrats något, men synen på porr finns kvar. I en debattartikeln i Wall Street Journal fördömde den tidigare Baywatch-stjärnan Pamela Anderson porren som källan till mäns dåliga beteende. Senare efterlyste Beatrice Ask och 23 medförfattare på DN debatt svensk porrcensur.

Men det mest fascinerande som nu sker är att porren avsensationaliseras framför våra ögon. Den är i färd med att ta sina handklovar, dildos och analpluggar och flytta in i våra vardagsrum.

För ett par år sedan gav till exempel svenska porrstjärnan Puma Swede ut boken Mitt liv som porrstjärna. Senare avslöjade hon att hon vill spela in en sexualupplysningsfilm.

På Porrskådisar dyker upp överallt i "vanliga filmer". Exempelvis spelar Traci Lords FBI-agent i Peter Stormares Viaplay-serie Swedish Dicks.

Traci Lords som FBI-agent. Foto: ©2002 VH1. ALL RIGHTS RESERVED.

I The-wire-skaparen David Simons nya, omsusade HNO-serie The deuce, med Maggie Gyllenhaal och James Franco, kretsar storyn kring porrindustrins födelse i New York, tidigt 70-tal.

James Franco spelar även porrproducent i filmen King Cobra, en snaskig mordhistoria i bögporrbranschen. I en omtalad sexscen blir Franco tagen bakifrån, upphetsat ylande: "Fuck that ass!"

King Cobra

Riktigt så explicit är kanske inte Rafael Edholms dramaserie Veni vidi vici, som hade premiär på Viaplay i påsk. Men den tilldrar sig delvis på en porrfilminspelning, med mottot "Make porn, not war".

Ninja Thyrberg, svensk regissör som prisas för sina filmer om porrindustrin, menar att det finns en stor nyfikenhet.

– Det är orimligt att det gått så lång tid innan folk börjat ta i det här. 80 procent av alla män kollar porr en gång i veckan Bland yngre tjejer gör cirka 50 procent det regelbundet. Och tittar du inte så gör din partner det. En undersökning visar att män i åldern 15-35 kollar mer på porr än de läser nyheter. Samtidigt ska det inte pratas om det. Det är ofrånkomligt att nya skildringar dyker upp.

Livia Millhagen spelar Jonna i Veni vidi vici, frun till en misslyckad regissör som lockas in i porrbranschen. Hon blev förvånad när hon hörde att serien delvis utspelas i porrvärlden.

– Min första reaktion var: "Ja, varför har ingen gjort det förut i Sverige?" Vi har sett våld till förbannelse.

Man kan inte skriva om normaliseringen av snusk utan att nämna 50 shades of Greys betydelse. Ninja Thyberg menar att E L James bok har fått folk att våga prata om att sexuell underordning faktiskt kan vara frigörande.

Filmen Fifty Shades Darker är uppföljaren till Fifty Shades of Grey.

– Den är skriven av en kvinna för kvinnor, och handlar om en dominant man som är hårdhänt och utöver BSDM-sex, och att det är något som många kvinnor tilltalas av.

Samtidigt tror hon att många kvinnor är skeptiska inför utvecklingen.

– Alla kan surfa mainstreamporr och se att det finns saker som inte känns hundra procent bra. Men ingen vill framstå som en sexualfientlig moralist. Man kan inte heller bortse från att det så uteslutande att kvinnan som är det sexuella objektet i heteroporren.

Även om fler och fler kvinnor vågar prata öppet om sin porrkonsumtion är det inte konstigt att man känner kluvenhet inför salivstänkande mainstreamporr.

Som är skapad av en heterogen grupp vita män, och där könsdelar bankas aggressivt mot varandra i gräll belysning. Där varje scen slutar med mannens utlösning (ofta i hennes ansikte).

Thyrberg kopplar porrens funktion och uttryck till att vi lever i ett patriarkat.

– De kategorier som finns att söka på porrsajter är "teen", "milf" och så vidare. Allt är baserat på utbudet av kvinnor.

Men det håller på att bli bättre. Många feminister menar att porren avhumaniserar kvinnor – men samtidigt är den feministiska porren på frammarsch. Den som fokuserar på kvinnans njutning och ser till att hon har en aktiv roll.

– Vi har de senaste tio till femton åren börjat hitta nya rum där vi kan porträttera vår lust. En kvinna måste ju kunna sära på benen framför kameran som en aktiv kåt handling – inte bara för en manlig blick, säger Thyrberg.

Samtidigt är hon inte nöjd.

– Tyvärr tenderar även feministiska porrfilmer att låta kvinnan synas i bild. Vi måste börja objektifiera mannen mer. Göra filmer där det är han som tittar in i kameran. Där man bara hör andra kvinnor säga vad mannen ska göra. Som en motpol.

Porr är komplext. Gråzonerna är jättelika fält. Kvinnan vars make porrsurfar i smyg har rätt att vara orolig. Och visst, man kan tycka att behovet av en feministisk porr säger det mesta om hur kvinnoförnedrande den är – och att trivialisera den är det sista man bör ägna sig åt.

Samtidigt är porren här för att stanna. Vi behöver kanske lära oss att prata om den mer öppet för att göra den säkrare och få in fler kvinnliga porrproducenter.

Ju mer den intar våra vardagsrum, desto mer kommer den att granskas och förbättras.

5 bra filmer om porr

Boogie nights (1997)

Klassiker med Mark Wahlberg.

Finding bliss (2009)

Romcom om filmstudenten Jody som tar jobb som klippare i en porrstudio.

Humpday (2009)

Två förre detta bästisar (manliga) finner varandra igen och bestämmer sig för att ha sex – och filma det.

Lovelace (2013)

Amanda Seyfried som porrstjärnan Linda Lovelace, som på 70-talet blev lika känd som vanliga filmstjärnor för Långt ner i halsen.

Don Jon (2013)

Julianne Moore får Joseph Gordon att omvärdera sin kvinnosyn och hur han har sex.

Av: Sam Mesterton Foto: Istock, ViaPlay, Universal, Millennium Films, New Line Cinema

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!