Här har Fru Gårman fått sin Fru Gårman – men alla är inte glada

I Österrikes huvudstad har nu de ensamstående figurerna på några av stadens trafikljus fått en livskamrat för 590 000 kronor.

För att fira Eurovision, Life Ball och Wiens Pride har staden satt upp 49 nya trafikljus, där streckgubben bytts ut mot hetero- och homosexuella par.

 

"Staden Wien slår därmed ett slag för öppenhet och tolerans," säger vice borgmästare Maria Vassilakou, som också hoppas att trafikanter ska bli mer uppmärksamma på de nya trafikljusen och på så sätt förbättra säkerheten.

 

Även om trafikljusen hyllats på sociala medier är alla inte överlyckliga. Facebook-gruppen "Trafikljusparen måste bort" har i skrivande stund 3 600 medlemmar.

 Högerpopulistiska Frihetspartiet har även polisanmält viceborgmästaren Maria Vassilakou, då de ser kostnaden för trafilkjusen – strax över en halv miljon kronor – som slöseri med skattepengar.

 

Överlag har reaktionerna dock varit positiva. På Facebook finns flera upprop för att få liknande lampor i andra städer.

"Jag tycker det är en jättebra idé. Jämställdhet är en väldigt viktig fråga, och den här kampanjen gör folk medvetna om det," säger Wienbon Clemens Bendtner tillThe Guardian.

Trafikljusen kommer att stå fram till juli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!