Hyllade seriekaraktärer tar plats på Riksteaterns scen

Plats på scen för: seriekaraktärer? Jo, det är sant! I vår ska fyra skådespelare gestalta karaktärer från hyllade serier av tecknarna Nina Hemmingsson, Sara Granér och Nanna Johansson. Föreställningen vilar i Riksteaterns turnerande händer och Vårens nyckelord är Ångvält är namnet. Pjäsens regissör Maja Salomonsson ser det som en utmaning att överföra serierna till scenen.

Man har försökt dramatisera serier, till exempel Rocky, på scen förut. Det blev ingen jättesuccé - är du orolig för hur detta ska tas emot?

– Nej, faktiskt inte så orolig. Vi har tryckt mycket på att man ska kunna se den även om man inte har läst serierna, snarare än att vara helt trogna serierna. Det viktiga är stämningen som finns i alla deras serier, som kan vara så himla rolig och svart. 

Serier är unikt just för dess form, hur gör man egentligen för att flytta den formen och göra något helt annat av den? 

– Det är det vi undersöker, haha! Den stora skillnaden är väl att på en teaterscen krävs ett pågående skeende som vi måste få till, med användning av seriernas texter och karaktärer. 

Har det varit svårt att regissera?

– Det är annorlunda. Men jag har jobbat mycket med humor innan, och blivit lite trött på just den branschen. Jag har gått igång på seriekonsten, det är ett väldigt intressant uttryck! Det är där man kan hitta den vassaste humorn, som kan vara både samhällskritisk och roligt absurd samtidig. Det är faktiskt väldigt roligt att försöka föra över till scenen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!