Hur mycket Norrland är du, Stormare?

Nu är det dags. ”Jägarna 2” har premiär i september och Hollywood-skådisen Peter Stormare gör Sverige-comeback i Helly Hansen. Och ni undrar förstås om det finns något Norrland kvar i Arbråsonen? 

Han är stjärnskottet från Arbrå som började karriären på Dramaten i Stockholm och som i 40-årsåldern gjorde filmdebut i USA. Vi har sett -honom i filmer tillsammans med stjärnor som Bruce Willis, Nicolas Cage och Johnny Depp.

Hur lyckas du med balansgången mellan USA och Sverige?

– Man får inte glömma var man kommer ifrån. Sverige är mitt ursprung och min vagga. Utan mitt hemland, mina föräldrar och Arbrå hade jag inte varit där jag är idag. Hit kommer jag alltid att återkomma, mitt hjärta är norrländskt.

Men finns det nåt svenskt kvar i Peter Stormare? Och finns det något Norrland i en kille från Arbrå?

– För mig hör allt ovanför Dalälven till Norrland.

Gränsfall tycker vi. Upp till bevis helt enkelt! amelias Norrlandsexpert Sofie Abrahamsson från Arjeplog kan sitt Norrland och satte Stormares vildmarksegenskaper på prov. Från lössnusning i Humlegården, till styckande av fjärderfä hos B Anderssons i Östermalmshallen. Och förstås; pallar han en Pajala Sunrise?

Kan du snusa lössnus?

En riktig norrlänning har snusat någon gång i sitt liv, 

 eller gör det fortfarande. Peter greppar vant snusdosan och knådar sig en prilla över sopkorgen. Ledigt åker den in under överläppen utan problem.

Peters kommentar:
På Dramaten fick man inte röka för att det var dåligt för rösten. Då snusade jag istället. Så ja.

Klarar du en Norrlands-cocktail?

När solen försvinner bakom fjällen och de 25 minusgraderna sjunker till 40 kan goda råd vara dyra. En Pajala Sunrise (brännvin med en korvsnärt på glaskanten) har värmt många genomfrusna jägarkroppar. Pluspoäng för att han dricker, minuspoäng för att han grimaserar och att undertecknad tvingas smaka först.

Peters kommentar:
Damerna först! (inte så norrländskt)

Kan du stycka djur?

 En person som är van vid djur och natur vet hur man tar hand om sina  jaktbyten, men vet också värdet av en fin tjädertupp. Peter vägrar  sticka kniven i fågeln och nöjer sig med att bita den lite i nacken.  Eloge.

Peters kommentar:
Vilken vacker fågel! Jag vet inte hur man styckar den, men den är alldeles för fin och dyrbar för att jag ska hugga runt i den.

Läs mer om Peter Stormare och hur hanterar Sofies norrlandsuppgifter i amelia nummer 19.