Höstens stora kultursnackisar

Foto: Foto: Warner Bros/TV4

Dallas är tillbaka i rutan, Snabba cash 2 går upp på biograferna och alla pratar om Caitlin Morans uppmärksammade bok Konsten att vara kvinna. I amelias stora kulturguide ger vi dig koll på höstens stora kultursnackisar.

BIOFILMER

Hypnotisören

Sommaren 2009 var det turbulent på kultursidorna när kritikerna ömsom hyllade, ömsom skällde ut författaren Lars Kepler. Hypnotisören engagerade hur som helst alla – och sålde som smör. Nu kommer filmatiseringen, där Tobias Zilliacus spelar polisen som ska nysta upp en riktigt grym mordhistoria. Mikael Persbrandt spelar hypnotisören som ska hjälpa till med fallet. Lasse Hallström regisserar. 

Premiär den 28 september. 

Nya Bond: Skyfall

Mr Bond i Daniel Craigs tappning är med om både äkta kärlek och superskurkar. I nya Skyfall är det kära M som det blåser om: hennes förflutna­ poppar upp när MI6 blir attackerat­. Bond måste reda upp i röran­, även om det smärtar honom personligen. 

Premiär den 26 oktober. 

Snabba cash 2

Svenska folket kastade sig som pensionärer vid buffén över boken Snabba cash av Jens Lapidus. Boken blev även en film – och nu kommer del två av planerade tre. Joel Kinnaman spelar JW, som efter fyra år på kåken ska leva ett hederligt liv. Det visar sig vara lättare­ sagt än gjort. 

Premiär 17 augusti. 

PÅ SCEN

Next to normal

Undrar du vad Lisa Nilsson gör nuförtiden? Jo, i höst står hon på scen i den Pulitzerbelönade Broadwaymusikalen Next to normal på Stadsteatern i Stockholm. Här spelar Lisa urspårad mamma och Dan Ekborg hennes stöttande make. Regi står Lisa Ohlin (bland annat Simon och ekarna) för. Premiär 21/9. 

Jöback älskar musikaler 

Att Peter Jöback älskar musikaler är ingen hemlighet. Tidigare i år spelade han huvudrollen i Fantomen på operan i London, och faktum är att han börjar bli något av en räv inom genren. Helt logiskt är då att hans höstturné heter I love musicals och innehåller de mest älskade örhängena, framförda tillsammans med Stockholm Sinfonietta. 

Showen turnerar under oktober och november. 

Ladies night

Japp, det är dags igen! I en stad nära dig kommer scenen att lysas upp av Ladies night på turné. Denna gång medverkar inga mindre än Magnus Uggla, Anders Timell, Martin Stenmarck, Andreas Johnson och Hasse Brontén. Turné-premiär äger rum den 5oktober i Västerås, och sedan rullar grabbarna ut på vägarna till slutet av november.

Hetast i höst

Vi kan kalla det Adele-effekten. Aldrig har väl så många (manliga) kulturskribenter och mediafolk i allmänhet blivit så till sig över en kvinna. Hyllnings­körerna till Caitlin Moran, ­brittisk skribent, författare och tv-personlighet, kommer inte tystna på länge än. I höst kommer hennes Konsten att vara kvinna på svenska, en berättelse om hennes egen uppväxt som missanpassad och udda figur. 

Att leva med hiv 

Han har varit disco-Andreas med hela Sverige, dansat och sjungit på varenda scen. Men hela tiden dolde Andreas Lundstedt en mörk hemlighet. I sin bok Mitt positiva liv (Norstedts) berättar han om dagen han fick veta att han var hiv-positiv och hur han sedan dess hanterar sjukdomen. Boken har Andreas skrivit tillsammans med journalisten Cecilia Blankens.

Drottningen av chick-lit är tillbaka 

Japp, hon är tillbaka! För alla Marian Keyes-fans är denna höst en fröjdefull tid. I oktober kommer Mercy Close (Norstedts), om Helen Walsh som har tröttnat på sitt futtiga liv som privatdetektiv. När hennes ex-pojkvän hör av sig med en spännande gåta att lösa, kan hon inte låta bli att hänga på.

För vuxna trollkarlar 

Trollkarlar, kvastar och allehanda vidunder i all ära – i november kommer världskända författaren JKRowling med sin första bok skriven för vuxna. 

I The casual vacancy (Wahlström & Widstrand, svensk titel inte klar i skrivande stund) hamnar vi i en liten by på den engelska landsbygden som plötsligt skakas av ett plötsligt dödsfall. Under den blida ytan puttrar oroligheter och fejder som nu får ohejdat spelrum.

DVD-BOXAR

Musikalfajt 

Missade du första säsongen av den omtalade serien Smash? Serien har hyllats i amerikansk media, och är något så udda som en musikal om en musikal. Två stjärnor slåss om huvudrollen i uppsättningen av Marilyn, en musikal om Marilyn Monroes liv. Lite rolig kuriosa är att de båda aspirerande huvudrollsinnehavarna i verkliga livet, liksom i dramaserien, är en etablerad Broadwaystjärna (Megan Hilty) och en Idol-deltagare från vischan (Katharine McPhee). Ibland är dikten nära verklig­heten?…

Fruarnas sista suck 

Hur gick det egentligen för hemmafruarna på Wisteria lane? Blir de lyckliga och harmoniska till slut? För Desperate housewives-frälsta är festen slut efter att det sista avsnittet sändes i våras. Serien sändes i åtta säsonger och fick en stor skara fans världen över. Har du 

missat något finns hela den ­avslutande säsongen på dvd med försäljningsstart i oktober. Dags att krypa upp riktigt länge i soffhörnet!

Gangsterliv under förbudstiden 

Regissören Martin Scorsese har förmågan att göra grymma gangsterhistorier både vackra och intressanta. Boardwalk ­empire, HBO-serien som handlar om förbudstiden i Atlantic city, är inget undantag. Gang-stern Nucky Thompson (Steve Buscemi) vet att ta vara på en möjlighet att tjäna pengar på folks längtan efter sprit. Men fler är på jakt efter dollars och hans makt över stan är ständigt hotad. Säsong två av Boardwalk empire kommer som dvd-box i början av september.

TV-PROGRAM

JR är tillbaka! 

Tv-serien Dallas etsade sig fast i minnet hos miljoner av svenskar som satt som fastklistrade varje vecka för att se det senaste avsnittet. Serien sändes mellan 1978 och 1993 i oerhörda 357 avsnitt. När sista avsnittet hade sänts kändes det som att en epok gick i graven. Men icke! Tio helt nya och fräscha Dallas-avsnitt kommer i TV4 under hösten, med start i augusti. ­JR är med, Sue Ellen är med, Bobby är med – vad mer kan man begära? 

Anger management med Charlie Sheen 

Han kom, han spelade – han sköt ut sig. Charlie Sheen har för vana att gå all in i sina projekt, vare sig det gäller tv-serier, knark, sprit eller uppgörelser via Twitter. Efter att ha fått sparken från 2 1/2 män i fjol undrade vi vem som skulle våga ta i denna excentriske skådis med tång. Nu dyker han upp i sin nya serie Anger manage­ment, där han ironiskt nog spelar terapeut. Serien bygger mycket löst på filmen med samma namn, där Adam Sandler spelade aggressiv patient som fick hjälp av galenpannan­ Jack Nicholson. Kan bli hur spännande som helst! Tv6, premiär september/oktober.

Project runway Sverige 

Oh, yes! Nu har succéserien kommit till Sverige. Frågan är om programledaren Sofi Fahrman (även aktuell med ­träningsboken Bodylicious) kan vara lika vass som sin rättframma föregångare Heidi Klum? Vem kommer stå för ­uppbygglig pepp à la Tim Gunn? Och är Sveriges designknasbollar tillräckligt galna för en hel tv-­serie? Och framför allt: var kommer de shoppa sitt tyg?

Fler tips inför hösten hittar du i vår specialtidning amelia Höst!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!