Foto: Roger Stenberg/Dramaten

Kulturtips

Höstkänsla och kulturlängtan. Äntligen avlöser premiärerna varandra och soffhäng med bok och musik är en del av årstiden. Här är en skiva, en teaterproduktion och en film vi gillar.

Duett för en

I höst spelar Melinda Kinnaman och Reine Brynolfsson mot varandra Tom Kempinskis kammarspel ”Duett för en” på Dramatens lilla scen. Det är en otroligt stark berättelse om Melindas karaktär, violinisten Stephanie Wilson, som i vuxna år drabbas av en mycket aggressiv typ av MS. Hon besöker psykologen Dr Feldmann (Reine Brynolfsson), och vi får följa deras sessioner, från en inledande förnekande inställning till sjukdomen, till djup sorg och desperation.

Nawals hemlighet

Först en boxningsmetafor: Om du tänker dig tv-programmet ”Spårlöst” som en medelmåttig svensk boxare i fjädervikt, tävlande för Narva boxningsklubb. Då är ”Nawals hemlighet” Muhammad Ali. Det här är ett generationsdrama, en detektivhistoria och en grekisk tragedi på samma gång. Syster och bror drar till Mellanöstern för att upptäcka sin familjehistoria – och för att uppfylla sin mammas sista önskningar. Otroligt rikt och väl berättat. Jag förstår varför Susanne Biers ”Hämnden” vann årets Oscar för bästa utländska film. Men det här kanadensiska bidraget är i mitt tycke en bättre film. Och för att återanknyta till den inledande metaforen: Den knockade mig!

Beyoncé 4

Beyoncés fjärde egna album är en fullträff. En ung souldrottning kliver fram med egen stil och finess. Hennes musik bygger för all del på klassisk soul och hon gestaltar de stora känslorna - kärlek, sorg, brustet hjärta, passion. Men nu gör hon det utan smetig sentimentalitet och låter råstyrkan bölja mellan låg- och högintensiv. Resultatet är både modernt och tidlöst, och här finns gott om fantastiska låtar att älska sönder och samman. Grymt bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!