Helgbaktipset: Blåbärsbullar med creme cheesetopping

Kanelbulle visst. Men en bulle proppad med blåbär och en ordentlig blaffa creme cheese på toppen kan slå de flesta bakverk med hästlängder. Husmorsorna har varit ute i skogen och plockat de blåa små klenoderna och tipsar här om hur du ska visa blåbollarna rättvisa.

Den lilla hink med blåbär som jag lyckades plocka häromdagen blev till blåbärsbullar med creamcheesetopping på. Jag lovar att när jag satt på verandan med en kopp kaffe i handen så var det värt det tråkiga plockandet. Men nästa gång skall jag skicka ut mästerplockaren Viktor och hans fader Jonas. De gossarna vet hur en slipsten skall dras, i allafall när det gäller att plocka bär och svamp, ja och fisk också faktiskt.Blåbärsbullar med cream cheesetopping

Bullar

50 gram jäst

6 dl mjöl

0,5 dl socker

150 gram rumsvarmt smör

3/4 dl mjölk

2 äggBlåbärsfyllning

5 dl blåbär

1 dl socker

2-4 msk potatismjöl (beroende på hur lösa dina bär är)

Så här gör du: Smula jästen i en bunke och häll över sockret, låt det hela stå tills jästen har löst upp sig. Blanda under tiden försiktigt mjölet med det mjuka smöret och rör sedan ned övriga ingredienser. Medan degen jäser i en halvtimme ungefär, gör du blåbärsfyllningen.

Rör ihop bär, socker och potatismjöl och ställ det åt sidan ett tag. Kavla ut degen, bred ut fyllningen, rulla ihop och skär ungefär 35 st skivor. Ställ dem i bullformar och låt dem jäsa igen i ca 30 minuter. Grädda dem sedan i 250 grader i ca fem minuter. Låt bullarna svalna helt innan du kluttar över lite topping på var och en.

Topping

100 gram cream cheese

0,5 dl siktat florsocker

smaksätt med antingen lite citronsaft eller kardemumma

Rör ihop ingredienserna ordentligt och klutta på lite på varje bulla.

Besök Husmorsornas blogg här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!