Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vårens nio bästa deckare

Våren är som gjord för romaner om brott som ska lösas och journalister som är något stort på spåren. Därför har ameliaredaktionen läst vårens nya spänningsromaner. Här är de allra bästa!

Foto: wavebreakmedia

Klassisk spökhistoria som smyger sig på



Tistelblomman


av Amanda Hellberg

Stämningsfull skräckroman i ett ganska långsamt tempo. Berättelsen kryper sig på och är svår att släppa. Passar den som gillar spökhistorier, det skotska höglandet och som tycker att rysare bör innehålla klassiska ingredienser som hemsökelser, knarrande hus, strömavbrott och synska, utstötta barn.

Ond, bråd fotbollsdöd i Stockholm

Svikaren

av Katarina Wennstam

Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här boken om fotbollshjälten som hittas brutalt ihjälhuggen utanför sin lägenhet på Söder. Lättläst, initierat och med en lagom dos äktenskapsproblem i Stock­holms­nära villaförort. Har du läst någon av de tre senaste av Wennstams böcker känner du igen några av karaktärerna. Passar dig som är mer intresserad av människor än av brott. 

Mord i svensk småstad

Pojken som slutade gråta

av Ninni Schulman

Detta är en normalbra deckare. Lite klyschig kanske, men med bra driv, definitivt en sidvändare! Och man klurar mycket på vem som kan vara gärningsmannen, läste ut den snabbt för att komma fram till upplösningen. Sorgliga, smärtsamma livsöden och människor som inte når fram till varandra, gjorde att jag fällde både en och två tårar.

Irene Huss bekämpar gängkrig

I skydd av skuggorna 

av Helene Tursten

I skydd av skuggorna är Helene Turstens tionde deckare om kriminalinspektören Irene Huss. Redan från första sidan dras man med i ett krig mellan rivaliserande mc-gäng präglat av hot, utpressning och bestialiska mord. Handlingen, som nog avspeglar den riktiga världen i dessa kretsar, gör också att den känns extra otäck och avskyvärd. Ganska spännande, men ibland något förutsägbar.

Krim och korruption i kvällstidningsmiljö



De korrupta


av Robert Kviby

Debutanten Kviby kan sina deckaringredienser: En kvinnlig kriminalreporter som rotar i ouppklarade mord på prostituerade kvinnor. En korrumperad herrklubb full av samhällshöjdare. Ett kriminellt nätverk från det forna Jugoslavien. Utspelar sig i slutet av 80-talet i Stockholm, bristen på mobiltelefoner är påtaglig, precis som referenserna till Palmemordet och andra verkliga händelser. Inte unikt, men välskrivet och spännande.

Psykologiskt drama om dolda sanningar

Allt vad marken gömmer

av Annika Sjögren

Det gäller att spetsa koncentrationsförmågan för att hänga med i denna psykologiska deckare, för livsberättelserna är många. Startläget är att Allan börjar gräva i förträngda barndomsminnen. Carro är kär i Martin, men dras med ex-mannen som vägrar inse att det är slut. Martin kan inte överge sin förståndshandikappade mamma för att ge allt i sin destruktiva relation med Carro. Och mitt i allt sker ett mord som uppdagar sanningar menade att stanna i det fördolda. Svår att slita sig ifrån även om personerna ibland blir väl stereotypa.

Traditionell deckare med hårdkokt hjälte



Gengångare 

av Jo Nesbø

Nu har den nionde romanen om kriminalkommissarie Harry Hole kommit. Och han är lika macho och enastående som alltid. Det finns ingenting Hole inte klarar, mänskliga relationer undantagna. Nu är det en Hole närstående person som råkar illa ut, en person kommissarien svikit och står i skuld till. Jakten på sanningen blir spännande och actionfylld, precis som alltid i Nesbøs romaner. Vill du ha en gammal hederlig deckare där verkligheten känns avlägsen, är Gengångare helt rätt.

Psykisk terror bakom lyckta dörrar



Fadersmord


av Carina Bergfeldt

Det här är en viktig debutroman. Bergfeldt har tagit sig an ett av vårt samhälles största problem; mäns våld mot kvinnor. Med ett rappt språk, och personlig ton beskriver hon några till synes vanliga familjers dolda vardagshemligheter. En kvinna hittas mördad och journalisterna Julia och Ing-Marie jobbar parallellt med polisen för att lösa fallet. Vad gör en människa till våldshärskare i sin egen familj? Och hur påverkas den som tvingas stå bredvid när mamma ber om nåd för sitt liv men inte blir bönhörd? Läs den här psykologiska thrillern och håll i minnet att det är verkligheten den beskriver.

Död och mystik på lyxigt spahotell



Vila i frid


av
Sofie Sarenbrant

En känd skådespelerska hittas medvetslös på japanska lyx-spat Hasseludden. Dagen efter hittas ett äldre par döda på samma spa. Och tro det eller ej, ytterligare en person hittas snart död. Cheferna på hotellet får fullt upp med medier, poliser och oroliga gäster och anställda. Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning får i uppdrag att utreda de mystiska dödsfallen som inte verkar ha någon koppling till varandra. Vila i frid är en okomplicerad deckare – jag forsar fram genom sidorna och kan tycka att upplösningen på dramat är väl enkel. Men det är en spännande bok med bra dialog som jag trots allt inte släpper förrän sista sidan. Extra rolig läsning om man känner till Yasuragi Hasseludden, förstås. Då vet man hur tvagningsrummen ser ut och hur den vackra skärgården breder ut sig utanför fönstren.