Grattis kungen – fy 70 vilket liv du har haft!

Hipp hipp hurra för nu fyller kung Carl Gustaf som fyller 70! Under sina 70 levnadsår har kungen hunnit med en hel del. Han har funnit kärleken, fått tre barn och en hel kull med barnbarn. Dessutom har det trillat ut en och en annan groda ur munnen på honom under årens gång. amelia.se har tagit en titt i backspegeln för att se vad som har hänt under årens gång...

Det var en tisdag i april, närmare bestämt Valborgsmässoafton 1946, som Sveriges blivande kung, Carl XVI Gustaf föddes på Haga slott i Solna, norr om Stockholm. Han fick titlarna Sveriges arvfurste och hertig av Jämtland. Kungen döptes i Slottskyrkan den 7 juni samma år och fick namnetCarl Gustaf Folke Hubertus.

Han är son till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Tillsammans med sin mamma och pappa bodde Carl Gustaf och hans storasystrar Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina på Haga slott.

Knappt ett år efter att Carl Gustaf födde omkom hans pappa Gustaf Adolf i en flygolycka på Kastrups flygplats utanför Danmarks huvudstad Köpenhamn. Kort därefter flyttade prinsessan Sibylla och barnen från Haga slott och in i det Kungliga slottet.

När Gustav V dog den 29 oktober 1950 tillträdde Carl Gustafs farfar Gustaf VI Adolf tronen, och den då fyraårige Carl Gustaf blev Sveriges nästa kronprins. Som liten tyckte familjen Bernadotte om att tillbringa sina somrar på Sollidens slott, strax söder om Borgholm på Öland. Carl Gustaf tyckte själv mycket om att vara ute i naturen och scoutrörelsen var ett stort intresse.

När Carl Gustaf var 26 år gammal avled hans mamma Sibylla. Ett år senare, den 15 september 1973, dog även Gustaf VI Adolf. Efter att Carl Gustaf hade vakat vid sin farfars dödsbädd på Helsingborgs lasarett kom han till huvudstaden dagen efter som Sveriges nya regent.

Kung Gustaf VI Adolf avlider och kronprinsen Carl Gustaf blir ny regent

Kung Carl Gustafs tal till nationen år 1973

Ett år tidigare, sensommaren 1972 under OS i München, mötte Carl Gustaf, som då fortfarande var kronprins, Silvia Renate Sommerlath. Hon arbetade då som tolk och värdinna under de olympiska spelen. Fyra år senare, den 12 mars 1976, tillkännagav de sin förlovning på Kungliga slottet och den 19 juni samma år gifte sig kung Carl Gustaf och Silvia i Storkyrkan i Stockholm.

Den 14 juli 1977 föddes deras första barn, Victoria. Två år senare, den 13 maj 1979, kom Carl Philip tillvärlden och den 10 juni 1982 var det dags för Madeleine att göra entré i kungahuset.

Foto: Kungl. Hovstaterna. Foto Anna-Lena Ahlström.The R

Foto:Anna-Lena Ahlstro¨m/Kungahuset.se

Under årens gång har man fått följa kungafamiljen och alla milstolpar som födelsedagar, skolavslutningar och barnens första kärlekar. Nu har han och drottning Silvia även fått se både kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine gifta sig med sina stora kärlekar. Victoria med sin Daniel, Madeleine med sin Christopher och Carl Philip med sin Sofia.

Efter flera år av kärlek var det äntligen dags för kronprinsessan Victoria och hennes Daniel Westling att svära trohet till varandra. Den 19 juni 2010 gifte de sig i Storkyrkan i Stockholm. Knappt två år senare föddes deras dotterprinsessan Estelleden 23 februari 2012.

Foto: Foto Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se / Photo An

Foto:Anna-Lena Ahlstro¨m/Kungahuset.se

Foto: Foto Kate Gabor Kungahuset.se / Photo Kate Gabor T

Kronprinsessan Victoria och lille prins Oscar. Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Den fjärde september 2015 meddelade Kungliga Hovstaterna att Victoria och Daniel väntade sitt andra barn, och den 2 mars 2016 föddes prins Oscar på Karolinska sjukhuset i Solna, norr om Stockholm.

Den 25 oktober 2012 tillkännagavs prinsessan Madeleines ochChristopher O'Neills förlovning. Den 8 juni året efter gifte de sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm.

Foto: Foto Brigitte Grenfeldt, Kungahuset.se / Photo Bri

Prinsessparet här med lille Nicolas. Foto:Brigitte Grenfeldt/Kungahuset.se

Den 20 februari 2014 föder Madeleine en dotter som får namnet Leonore och den 15 juni får paret ett andra barn, en son som får namnet Nicolas.

Foto: Foto Brigitte Grenfeldt, Kungahuset.se / Photo Bri

Prinsessan Leonore i söt rosett. Brigitte Grenfeldt/Kungahuset.se

Allra sist ut så var det kungens mellersta barnCarl Philips tur att skrida till altaret. Efter att Carl Philip och Sofia dejtat under ett par års tid tillkännagavs deras förlovning den 27 juni 2014. Året efter, den 13 juni 2015, gifte de sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet och Sofia blev prinsessa.

Knappt ett år senare har nu prinsen och hans prinsessa fått sitt första barn, en son som fått namnet Alexander. Vilket betyder att kung Carl Gustaf nu är både morfar och farfar och har gått från noll till fem barnbarn på drygt fyra år.

Foto: Foto Kungahuset.se/Photo The Royal Court, Sweden.

Foto: Kungahuset.se

Kungen har med andra ord fullt upp där hemma och vi tror att när han väl lämnar över tronen till Victoria så kommer han vara full-time lekkompis och barnpassare till Estelle, Oscar, Leonore, Nicolas och Alexander.

Grattis på födelsedagen kungen – du har dina bästa år framför dig!

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu:

Nu blir det bus på slottet – gulligaste kusinskaran har fått ny lekkamrat

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått barn

After Darks Lasse Flinckman är död – blev 66 år gammal

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!