Grattis Ukraina till skrällsegern! (Och grattis Frans till hedrande 5:e plats!)

Och vinnaren är... Ukraina! Efter månader av förberedelser, pepp och stress har Eurovision Song Contest äntligen fått sin vinnare 2016. Den här gången var det Jamala från Ukraina som tog hem segern och jublet fick Globen att koka.

Konkurrensen på Globens scen var under lördagskvällen hård. 26 länder skickade sitt vassaste bidrag för att tävla i en av världens största musiktävlingar.

I år hade Sverige den stora äran att vara värdland för tävlingen som förra året vanns av Måns Zelmerlöw. Han tog Europa med storm med låten "Heroes".

Men i år tog alltså Ukraina hem vinsten med låten "1944" som framfördes av 32-åriga Jamala. Det är en politisk låt som handlar om Stalins deporteringar av krimtatarer (turkisktalande folk som bodde på Krimhalvön) på 40-talet. Men den handlar också om dagens konflikt mellan Ryssland och Ukraina, där Krimhalvön har varit hårt ansatt.

– Låten handlar om min gammelmoder och mitt framträdande ikväll var helt dedikerat till henne, krimtartarerna, ukrainarna och mitt land, sa Jamala på presskonferensen efter semifinalen, enligt SVT.

Australien var favorittippade

Inför Eurovision Song Contest tippades vinnaren vara Dami Im som tävlade för Australien, ett land väääldigt långt borta från Europa. Tack vare sin Eurovision-entusiasm fick landet delta. Men om de hade vunnit hade Europas schlager-fans inte tvingats flyga över hela jorden för att delta i den glammiga folkfesten. Nej, enligt överenskommelsen skulle en vinst för Australien innebära att Eurovision Song Contest skulle hållas i ett Europeiskt land, men produceras av ett australiensiskt tv-bolag.

Frans "If I were sorry" hyllas i Europa

Sveriges bidrag 2016 sjöngs av Frans som framförde låten "If I were sorry". Strax efter hans framträdande klättrade hans låt på topplistor över hela Europa. Han slutade på en grym 5:e plats!

Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Petra Mede och Måns Zelmerlöw gör succé

Senaste gången Sverige var värdland för Eurovison Song Contest var 2013, efter att Loreen vunnit stort med låten "Euphoria". Då hölls finalen i Malmö och även då var Petra Mede programledare. Hon hyllades stort för sin insats, fylld av humor och värme.

Och hyllningskören sjöng högt den här gången också. Även Måns Zelmerlöw, den andre programledaren, fick beröm och självaste Justin Timberlake uppmanade till applåd. Framförallt Petra Medes och Måns Zelmerlöws framträdande där de sjöng om hur man skapar den perfekta schlagern uppskattades av tittarna.

Bild: Janne Danielsson/SVT

Justin Timberlake framförde nya "Can't stop the feeling"

Justin Timberlake stod för underhållningen under tiden röstningen pågick. Han framförde en helt ny låt, "Can't stop the feeling", och möttes av ett Globen i extas, även om det i sociala medier var många som menade att hans framträdande inte var något att hänga i granen.

Oscar Zia, Wictoria och Lisa Ajax hyllning till Frans

Inför finalen lät amelia.se några av deltagarna från Melodifestivalen 2016 hylla Frans genom att sjunga hans låt. Att det är svårt att sjunga och kunna texten till "If I were sorry" stod klart så fort Mello-stjärnorna började sjunga, men gesten var lika fin för det:

 

Dessutom lät vi testa dem i schlager-kunskaper. Ledtråd: det fanns en solklar stjärna bland dessa!

 

Hela sändningen från Eurovision Song Contest kan du se på SVT Play!

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochgilla amelia på Facebook!

Här gör Måns Zelmerlöw nakensuccé – till publikens stora jubel

Nya filmen från Eurovision Song Contest lämnar ingen oberörd

Succén efter Melodifestivalen: "Det blir inte vackrare än så här"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!