Gina Dirawi: "Våga vara dig själv"

Gina Dirawi leder, tillsammans med Danny Saucedo, Melodifestivalen 2013. Vi träffade henne i somras och ställde då lite frågor om hur hon hanterar nervositet och hur det var att leda Melodifestivalen förra gången.

Ordet tillhöra har varit centralt i Ginas liv. Hon är född i Sverige, men hennes föräldrar har palestinska rötter och kommer från Libanon. De bosatte sig i ett blont och blåögt mellanmjölkskvarter i Sundsvall, där Gina och hen- nes tre syskon växte upp. Det visade sig vara en tuff mix för Gina.

 – Jag har alltid både känt och fått höra att jag inte riktigt passar in. Mina föräldrar var väldigt liberala och vi bodde i ett medelklassområde. När vi träffade kusinerna från förorten var vi alltid den annorlunda familjen. Och när jag var med blonda svenskar så fick jag nyfikna frågor som ”Hur gör ni hemma då?” eller ”Är du förtryckt av din pappa?” eller ”Är det han som förbjuder dig att dricka alkohol?”.

Ja, hela sin uppväxt har hon blivit ifrågasatt.

– Så många människor, beroende på var jag befann mig, ville berätta för mig hur jag skulle vara: ”Varför är du så svensk?” ”Varför är du så mycket blatte?” ”Varför är du så religiös?” ”Varför är du så icke-religiös?” Bla, bla, bla, härmar hon.

Och det var faktiskt det här som (omedvetet) ledde henne in på komiken.

– När du är 14 år och förväntas förklara världsproblem eller stå till svars för saker vare sig du eller din släkt har med att göra, som varför al-Qaida planerade en terrorattack, blir man till slut jävligt less.

Först tänkte hon att om hon bara lärde sig mycket om vad hennes religion står för, så kunde hon förklara och ge folk en rättvis bild av muslimer och invandrare.

 – Men jag förklarade och förklarade tills jag insåg att de inte förstod för att de inte ville förstå. Då började jag skämta om saker. Ta fördomar och driva med dem. Göra humor av samhällets okunskap.

Men i slutänden har uppväxten och känslan av utanförskap inte bara gjort henne till en tänkare och komiker, utan också till en cool kvinna med en tydlig inre styrka.

– Till slut orkade jag inte längre, orkade inte förhålla mig till alla människors åsikter. Jag insåg att jag måste lyssna till mig själv och göra det jag tycker är rätt och riktigt. ”Jag skiter i hur ni tycker att jag ska vara. Jag är Gina!”

Fast självständigheten är på gott och ont har hon insett med tiden.

– Jag är van att tänka själv och klara mig själv. Utåt sett kan jag verka kaxig och självständig, men egentligen handlar det om att jag har svårt att be om eller tacka ja till hjälp. Även om jag säger att jag fixar något själv, så vill jag ju egentligen att folk ska fråga flera gånger, säger hon och tillägger:

– En annan effekt är att jag som är van att hålla folks åsikter ifrån mig, hade svårt att ta till mig alla positiva ord jag fick under Melodifestivalen. Jag visste liksom inte var i mig själv jag skulle lägga allt fint som sades.

____________________

Gina Dirawi 

Ålder: 21. 

Familj: Mamma, pappa, storebror, lillasyster och lillebror. 

Bor: Stockholm.

 Gör: Aktuell som programledare av Melodifestivalen 2013.

____________________

Artikeln publicerades i sin helhet i amelia, nr 16, 2012. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!