Gilmore Girls är äntligen tillbaka – snart har vinterns mest hajpade comeback premiär!

Mor- och dotterduon i ”Gilmore Girls” sågs och älskades av miljontals tittare över hela världen. Nio år senare återuppstår serien på Netflix. Dags att värma glöggen, hämta duntäcket och mysa till vinterns mest hajpade comeback.

För 16 år sedan hade den premiär, serien om mamma-dotter-duon i den idylliska småstaden Stars Hollow. Karaktärerna satte sig direkt. Mamma Lorelai Gilmore, som fått barn i tonåren, hoppat av skolan och har en isig relation till sin överklassmamma. Dottern Rory, som studerar flitigt, har kyska romanser och fungerar som ett diplomatiskt kitt mellan mamman och de strama morföräldrarna. Rory och Lorelai skrattar, skvallrar, firar och hanterar kriser ihop. Inte sällan är dottern den kloka som hejdar mamma Lorelai från överilade beslut.

Lorelai och Rory Gilmore är tillbaka! Bild: Netflix

Att serien om en singelmammas utmaningar blev en sådan hit i kärnfamiljskramande, djupt kristna USA tycker tv-skribenten Ida Kjellin ändå inte är så konstigt.

– Lorelai och Rory äter mycket snabbmat och dricker lite för mycket kaffe, men det är inte läge att ringa soc direkt. Budskapet ”Det krävs en by för att uppfostra ett barn” finns verkligen med i serien. Samtidigt är det ingen tvekan om att Lorelai och Rory är liberaler och feminister, säger hon.

Serien har vunnit och nominerats till mängder av priser. Något som kändes nytt med ”Gilmore Girls” när den kom var framför allt tempot, menar Ida Kjellin.

– Det var sättet som serien var skriven på, den otroligt rappa dialogen med populärkulturella referenser. Karaktärerna pratar så snabbt att deras manus nästan är dubbelt så långa som vanliga, och dialogerna klipps så att intrycket för tittaren blir att de inte ens hämtar andan. Det är vitsigt och smart.

Skaparen Amy Sherman-Palladino och hennes make Dan lade ner sin själ i projektet ”Gilmore Girls”. Varje låt handplockades och paret skrev merparten av de evighetslånga manusen. Men när de bad om bättre arbetsvillkor var det stopp från produktionsbolaget. Det blev spiken i kistan för paret, som jobbat i flera år utan semester. De sa tack och hej. Många trogna tittare tycker därför att den sista säsongen inte höll samma klass som de övriga. Men till Netflix-nyproduktionen är Amy Sherman-Palladino tillbaka.

När vi senast lämnade mor och dotter Gilmore 2007 hade  – Obs! Spoiler! – Rory fullföljt sina drömmar om att bli journalist, nobbat en friare och rest iväg för att bevaka Obamas presidentkampanj. Så vad har hänt sedan dess? I en teaser för de fyra nya avsnitten fick Rory besöka ingen mindre än Michelle Obama. Väldigt lovande för de fyra nya avsnitten ...

Foto: Robert Voets/Netflix

Tre generationer Gimore. Emily, Lorelai och Rory. Bild: Netflix

Stjärnorna i Gilmore Girls –  skvallerkris, sexsymboler och rekordlöner

Vem har varit ihop med vem? Vem har blivit Oscars-nominerad? Vem har chockhöjt lönen? Här är stjärnorna bakom kulisserna?...

Lauren Graham, 49 – Lorelai Gilmore

I serien: Singelmamma som har en nära relation till dottern Rory och är utrustad med en blixtrande, popkulturberikad svada. Hotellchef till yrket, och har en evig av- och på-romans med kaféägaren Luke.

Bakom kulisserna: Lauren Graham har en ständigt puttrande tv-karriär med diverse filminhopp. Mest uppmärksammat de senaste åren är rollen i serien Parenthood, där hon också träffade sambon, skådespelaren Peter Krause, känd från serien Six feet under. Hon är också bonusmamma åt Krauses son.

Alexis Bledel, 35 – Rory Gilmore

I serien: Ansvarsfull, blyg bokmal med diplomattendenser och ett varierat men kyskt kärleksliv.

Bakom kulisserna: Minns du henne som ett barn? Säg hej till åldersnojan – Alexis Bledel är 35 år! Kanske är skådespelerskan alltför förknippad med sin blyga rollkaraktär Rory för att karriären riktigt ska lossna, även om smårollerna rullar in. Hon beskrivs av sina kollegor som ”oerhört privat”. När hon spelade i serien ”Mad Men” träffade hon maken Vincent Kartheiser (Pete Campbell i serien), och lyckades hålla sin graviditet och sonens födelse hemlig från fansens och medias ögon. Det vill säga, innan Scott Patterson – Luke i serien – avslöjade nyheten några månader senare.

Mor och dotter Gilmore. Bild: Netflix

Melissa McCarthy, 46 – Sookie St. James

I serien: Lorelais bästis. Vimsig, hängiven kock, utan den reptilvassa humor Melissa blivit känd för.

Bakom kulisserna: När ”Gilmore Girls” först började sändas var Melissa okänd. När serien gör comeback har hon nominerats till en Oscar, utsetts till Comedic genius på MTV Movie Awards, vunnit en Emmy och är världens näst bäst betalda kvinnliga skådespelare (bara Jennifer Lawrence slår henne). På meritlistan har hon filmer som ”Bridesmaids”, ”The Heat”, ”Identity Thief”, ”Spy”, ”Ghostbusters” och serien ”Mike & Molly”. Nu startar hon en egen klädlinje eftersom hon anser att plagg för hennes kroppstyp saknas i utbudet. Maken Ben Falcone medverkar ofta i småroller i Melissas filmer, och de har två barn ihop.

Scott Patterson, 58 – Luke Danes

I serien: Bitsk men varmhjärtad kaféägare, och Lorelais stora kärleksintresse.

Bakom kulisserna: Scott är mysig i Gilmore Girls, utanför serien får han oftast betydligt mörkare roller, så som Saw-filmerna. Privat är han gift och har barn med Kristine Sarayan – som hade en biroll i ”Gilmore Girls” 2004. Envisa rykten hävdar dock att han och Lauren Graham inte drar jämnt, eftersom han har svårt att hålla tyst om sina medspelares privatliv. Det var han som avslöjade i en intervju att Alexis Bledel blivit mamma.

Yanic Truesdale, 46 – Michel Gerard

I serien: Ständigt missnöjt hotellbiträde som driver Lorelai till vansinne med sin sarkasm.

Bakom kulisserna: Amerikansk-kanadensiske Yanic gör lika många tv-roller på franska som på engelska. Hemma i Montréal har han öppnat en spinningstudio och är tillsluten som en mussla om sitt kärleksliv, vilket (eftersom Hollywood är en ärkekonservativ håla) spätt på gayryktena.

Kelly Bishop, 72 – Emily Gilmore

I serien: Lorelais snipiga överklassmamma som ruvar likt en vasstungad uv på en herrgård.

Bakom kulisserna: Först – visst känner du igen Marjorie Houseman, mamman i 80-talsklassikern ”Dirty Dancing”? Hur som helst: Kelly Bishop, seriens veteran, har bland annat betat av roller i serierna ”Bunheads” och ”The Good wife” på sistone. Privat är hon gift med programledaren Lee Leonard sedan 35 år, och är stolt matte åt en hundkull.

Kan den här scenen var hämtad från en av Stars Hollows alla stadsmöten? Bild: Netflix

Keiko Agena, 43 – Lane Kim

I serien: Rorys cyniska bästis, övervakad som en hök av föräldrar med diktatorsdrag.

Bakom kulisserna: Smårollerna rullar in för Keiko Agena, som bland annat medverkat i ”Transformers 3”, serierna ”Scandal”, ”E.R.” och”Shameless”. 2005 gifte hon sig i en helikopter med musikern Shin Kawasaki.

Liza Weil, 39 – Paris Geller

I serien: Snobbig besserwisser-konkurrent till Rory i skolan.

Bakom kulisserna: Det rullar på bra för Liza Weil! Hon har haft roller i tv-serier som ”Private Practice”, ”Scandal”, ”Grey’s Anatomy” och ”How to get away with murder”. 2006 gifte hon sig med skådespelaren Paul Adelstein och de har en dotter, men paret har nu ansökt om skilsmässa.

Jared Padalecki, 34 – Dean Forester

I serien: Av- och på-pojkvän till Rory, ganska trist om vi ska vara ärliga...

Bakom kulisserna: Sedan Gilmore Girls senaste säsong har Jared fått ett gigantiskt genombrott som Sam Winchester i fantasyserien Supernatural, så lönekravet lär ha stigit rejält. I samma serie träffade han frun Genevieve Padalecki, som han har två barn med.

Milo Ventimiglia, 39 – Jess Mariano

I serien: Charmig pojkvän till Rory (många av seriens fans har honom som favorit, det gick ett sus av förtjusning genom Gilmore-forumen när han återvände till nyinspelningen).

Bakom kulisserna: Milo har vuxit till sig, och efter serien ”Heroes” har flertalet tidningar utsett honom till världens sexigaste man. Att Rory och Jess haft ihop det i verkligheten kittlar fansens fantasi – Alexis Bledel och Milo var ett par i fyra år. Idag är han singel.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!Du kanske också vill läsa:

Väntan är över! Gilmore Girls ”A year in a life”-trailern är äntligen här

Här styr Beyoncé upp ett frieri – mitt under framträdandet av ”Single Ladies”

Nu är den här! Se första klippet från ”Selmas Saga” (2016 års julkalender)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!