Foto: Getty Images/Comstock Images

Bilsemestra i sommar!

Istället för att ta flyget på semestern kan ni sätta er i bilen och ta chansen att se en massa härliga platser medan ni reser! Reseguiden har tipsat om vad du ska tänka på för att er bilsemester ska bli så bra som möjligt!

Planering

Man brukar säga att resan är målet, och när det handlar om att semestra med bil stämmer det verkligen. Men att resa genom olika länder kräver mycket planering och förberedelse. Samla ihop alla medresenärer  och prata ihop er om hur er resa kan bli den bästa.

Pausa!

Ingen blir glad av att sitta på rumpan i flera timmar. Ta flera pauser, glöm inte solglasögon och packa bilen full med kuddar. Helt enkelt för att minimera risken att huvudet ska falla bakåt, munnen vidgas och dregglet sippra ut. Den så kallade dreggelpositionen. 

Att ta sig till kontinenten!

Antingen kan ni välja att åka via Danmark och Öresundsbron eller ta färjan till Danmark eller Tyskland. Reseguidens skriver att de vanligaste rutterna för att nå kontinenten är Göteborg till Kiel,Trelleborg till Rostock, samt Helsinborg till Helsingör.

Viktigt med försäkringar

Den tråkiga delen i planeringen kan nog mycket väl vara det här med försäkringar. Men det är också hur viktigt som helst. Se till att ni har allt i ordning innan ni åker. Kolla upp vilka försäkringar du har och vad du behöver komplettera med. Ha med bilens registreringsbevis, papper om bilförsäkring, din hem- och reseförsäkring samt Europeiska sjukförsäkringskortet som kan beställas hos Försäkringskassan.

Glöm inte att du har rätt till fri sjukvård inom EU! SOS International eller Europ Assistance hjälper dig om olyckan skulle vara framme. Om ni planerar att resa utanför EU så komplettera med ett internationellt körkort.

Ta ett biltåg!

Istället för att leka Tarzan på världens motorvägar kan ni ta biltåget. Hoppa på i Hamburg och kliv av i Verona. Boka biljetten smidigt på nätet och sedan kan du klappa dig själv på axeln för att du har gjort naturen en tjänst. Glöm inte bort att låsa bilen ordentligt men larma inte. Tågets skumpande kan få det att gå av. Glöm heller inte bort att stänga av Bruce Springsteens greatest hits, eller den musik ni nu kommer att spela på er resa. Risken blir annars att batteriet laddar ur under tågresan.

Hämta upp bilen på plats

Ett smidigt sätt att bilsemestra är att flyga till en plats och hämta upp bilen där. Detta kallas fly-and-drive-resa. Lägg till några slantar och ni  kan lämna bilen på en annan plats än där ni hämtade den.

Betala vägavgift i förskott

Här betalar du oftast vid en bensinstation eller vid gränsen: Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och Slovenien. Du får då en  dekal att fästa i rutan som visar att du betalat.

Betalstationer är  vanliga i bland annat: Frankrike, Italien, Spanien och Kroatien. Det  brukar gå bra att betala både kontant och med kort, men ladda gärna upp  med småmynt för att snabbt kunna passera. På sajten ViaMichelin räknas  vägtullarna ut automatiskt när du anger en vägsträcka, och du kan också  se vilka vägar som är avgiftsbelagda i Motormännens Europa vägatlas.

Alla tips: Reseguiden.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!