Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bakom kulisserna på ESC är glamouren långt borta

I år hålls Eurovision Song Contest i  Azerbajdzjan, ett land som gärna visar upp sig från sin bästa sida med  monumentala byggnader, välstädade parker och intressant konst. Men bakom  den putsade fasaden döljer sig ett stilla krig mot kvinnoförtrycket. amelia.se har träffat Pervana Mammadova som strider för kvinnornas rättigheter.

Att bli bortgift som 17-åring. Att behöva be sin man om lov för att få   gå till matbutiken runt hörnet. Att inte få utmärka sig på något sätt   och känna rädsla över att yttra sina åsikter. Det är verkligheten för   många unga kvinnor i Azerbajdzjan år 2012.

Fängelseliknande förhållanden är vardagsmat för de flesta kvinnor i landet. Något som aktivisten och kvinnorättskämpen Pervana Mammadova arbetar med dagligen. amelia.se träffade henne då hon var på besök i Stockholm för att tillsammans med samarbetsorganisationen Kvinna till kvinna uppmärksamma kvinnors situation i Azerbajdzjan. 

Nu hoppas hon att en del av strålkastarljuset på Baku och Azerbajdzjan även kan belysa de problem som ligger bakom den förlegade kvinnosynen. 

Utbildar kvinnor till ett bättre liv

Som grundare av organisationen YUVA har hon hjälpt många unga kvinnor till ett mer självständigt och fritt liv. Genom utbildning i deras mänskliga rättigheter vill hon att unga kvinnor ska våga ta mer plats i samhället. Men de rådande normerna håller landet i ett järngrepp och än finns det mycket kvar att göra.

– Det är svårt att bryta de traditionella tankarna kring könsroller som är så inprentade i folk. Vi är en av få feministiska organisationer som arbetar med detta. 

Och arbetet är inte helt riskfritt. I Azerbajdzjan ses feminister som lesbiska hotbilder, och det gäller att arbeta metodiskt för att inte väcka för mycket uppmärksamhet. 

– En del kvinnor som deltagit i aktiviteter och fått tillräckligt med självförtroende för att våga gå hem och ställa krav, har tyvärr blivit misshandlade och tillrättavisade av sina män och släktingar. Det är sorgligt, berättar Pervana.

Jobbar för freden

Tillsammans med den svenska organisationen Kvinna till kvinna arbetar YUVA för att unga aktivister från både Armenien och Azerbajdzjan ska mötas för att utbyta fördomar och erfarenheter. Konflikter har länge begränsat ländernas samarbete med varandra. Senast resulterade det i att Armenien valde att hoppa av Eurovision Song Contest då Azerbajdzjans president uttalat Armenien som ”fiender”. Men att låta ungdomar från båda länderna utbyta erfarenheter, är något som Pervana tror bygger tillit och förtroende. En fredsrörelse på gräsrotsnivå. 

Välkomnar uppmärksamheten

Situationen för kvinnor i Azerbajdzjan är fortsatt svår, trots instiftande av lagar som stärker kvinnors rättigheter och större inträde av kvinnor i politiken. Att utländska medier nu riktar sin uppmärksamhet på Baku och Azerbajdzjan ser hon positivt på. Pervana hoppas att Eurovisiontittare och besökare vågar se bakom all flärd och glamour. Vågar se verkligehetens Baku. Och vågar ifrågasätta varför det finns pengar till att bygga stora paradgator och en ny arena, då det ekar i landets kassavalv när det kommer till att betala pensioner och skaffa bostäder till de hemlösa. Pervana fortsätter kampen för jämställdhet och ser Eurovision Song Contest som ett perfekt tillfälle att blicka bakom de kulisser som landets regering nu finslipar inför Europas största musiktävling.

LÄS MER: Webbkollen-bloggaren Elin Börjesson listar

de fem knäppaste ESC-bidragen genom tiderna