Bästa tipsen för bokrean

amelias kulturredaktör Johanna Broman listar sina bästa fyndtips på årets bokrean. Här är pärlorna du inte får missa!

Just kids 

av Patti SmithJohanna tycker:
Oemotståndlig skildring av hungrig kärlek,  trogen vänskap och det slitsamma i att vara konstnär, eller att vilja  vara. New York på 70-talet och framåt, precis så vi vill ha det, lika  romantiskt och hårt. Detta är hyllningen till Smiths kära vän konstnären  Robert Mapplethorpe, som på nytt visade världen att hon är en av de  största vi har.

Frihet 

av Jonathan FranzénJohanna tycker:
Förra årets stora internationella  snackisbok om den amerikanska drömmen som går i kras. Har du liksom jag  inte läst denna prisbelönta roman om en medelklassfamiljs kamp för ett  samhälle att vara stolt över, är det verkligen dags. Jag ska definitivt  köpa den!

Korparna 

av Tomas BannerhedJohanna tycker:
Väl värd sitt Augustpris, bjuder  Bannerhed in läsaren till en landsbygdsvardag där natur och tradition är  tätt sammanflätade. En jordbrukare är en jordbrukare, och den son han  föder ärver rollen att också bruka jorden. Trots att det är kärva tider,  och magen smärtar av ekonomisk oro inför morgondagen, nästa månad och  kommande år. En fin familjeskildring från ett Sverige vi alla känner  igen. 

Och i Wienerwald står träden kvar 

av Elisabeth Åsbrink

Johanna tycker: Ännu  en Augustvinnare, denna en fackbok. På ett personligt, tydligt och  vackert sätt beskriver Åsbrink den fasansfulla anti-semitism som rådde i  Sverige innan och under andra världskriget. Hur länge ska vi vägra  acceptera att det är så det var? Via brevmaterial mellan en ung Ingvar  Kamprad och den judiska invandrarpojken Otto får vi följa en vänskap,  som på pappret känns omöjlig. Oerhört viktig och läsvärd. 

Drömmen förde dig vilse 

av Anna JanssonJohanna tycker:
Denna lättlästa bladvändare  om mord på ett sommarljuvligt Gotland, förgyllde min semester förra  året. Spännande och full av svensk igenkänning, oväntade vändningar och  sådär härlig polisgemenskap. Spara till påskhelgen, eller plöj den över  helgen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!