5 gånger Oscarsgalan blev politisk – och mer än bara lyx

Natten mellan söndag och måndag är det äntligen dags förOscarsgalanigen. Även om det är fokus på film och glamour har scenen också blivit en plats för politiska budskap. amelia.se har valt ut några av de mest minnesvärda.

1. Marlon Brando vägrar ta emot statyetten

När Marlon Brando vann en Oscar för sin insats i "Gudfadern"1973 valde han att inte dyka upp på galan. Istället skickade hanSacheen Littlefeather som vägrade ta emot statyetten i hans ställe. På Brandos initiativ riktade Littlefeather, som själv var apache,kritik mot filmindustrins behandling av USA:s ursprungsbefolkning. Tanken var att hon skulle hålla ett 15 sidor långt tal som skådespelaren hade skrivit, men galans producenter satte stopp. Istället läste hon upp det för journalisterna efteråt.

2. Patricia Arquette lyfter kvinnokampen

Förra årets Oscarsgala har kallats den mest politiska genom tiderna. En av de skådespelare som tog tillfället i akt var Patricia Arquette som vann en Oscar för sin instas i filmen "Boyhood". I slutet av sitt tal propagerade hon för att det var dags för kvinnorna att få samma rättigheter och löner som männen, och Meryl Streep och Jennifer Lopez stod längst fram i jubelkören.

…men råkar dissa rasifierade och homosexuella

I talet som Patricia Arquette höll backstage utvecklade hon sitt resonemang och sa att homosexuella och rasifierade borde stötta kvinnorna på samma sätt som kvinnorna stått upp för dem genom åren. Upprörda röster menade att hon därmed exkluderade homosexuella och rasifierade tjejer från kvinnokampen.

3. Michael Moore skäller ut presidenten

När Michael Moore mottog en Oscar för dokumentärfilmen "Bowling for Columbine" 2003 hade USA bara några dagar tidigare gått in i Irak. I sitt tacktal riktade filmmakaren sitt förakt mot dåvarande president George W Bush och sa att han borde skämmas.

4. Susan Sarandon och Tim Robbins står upp för hivsmittade

Susan Sarandon och hennes dåvarande makeTim Robbinsanvände sina sekunder i strålkastarljuset på Oscarsgalan 1993 till att påpeka att Clintonadministrationen låtit fängsla hiv-smittade flyktingar från Haiti på Kuba. Kort därefter stängdes fånglägret, men det berömda paret blev portade från Oscarsgalan året efter!

5. Halle Berry blir första svarta kvinna att ta emot en Oscar

När Halle Berry hyllades för sin insats i" Monster's Ball" 2002 blev hon den första svarta kvinnan någonsin som mottog en Oscar. I sitt känslosamma tal pratade hon om hur stort det var för alla svarta kvinnor att hon vann.

Vill du se mer sånt här? Gör som 20 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mer intressant läsning på amelia:

Här överraskas läraren av sina gamla elever – hennes härliga reaktion rör oss till tårar

Alla pratar om popstjärnan Kesha – men vad är det som egentligen har hänt?

Eriks skylt har berört tusentals – "Jag ville inte att någon skulle sitta ensam på rasten"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!