3 x dokumentärer i bokform

Det är äntligen högsommarvärme och sällan är väl längtan att bänka sig på en väl vald plats större. Och vad gör man då där? Jo, man läser. Här får du tre tips på böcker som sätter spår.

Här är tre mycket läsvärda dokumentära eller biografiska romaner, som passar perfekt på klippan, i gräset eller någon annanstans där du slappnar av som bäst.

Ljudmila från Tjernobyl

Av Gunnar Bergdahl

Efter katastrofen i Fukushima undrar många om kärnkraft egentligen är enså bra idé. Debatten om kärnkraft förs dock inte i den här boken. Här möter jag i stället en människas sorg och hennes återkomst till livet. Ljudmila förlorade sin man vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, han var brandman och dog under räddningsarbetet.

Den röda grevinnan

Av Yvonne Hirdman

Detta är berättelsen om Europa under två världskrig, speglad i ettkvinnoöde. Helt rättvist fick ”Den röda grevinnan” Augustpris för bästa fackbok, men den känns lika mycket som en roman. Yvonnes mamma flackade från land till land och levde ett dramatiskt liv som stillsamt knöts ihop i folkhemmets Sverige. Spänning, kärlek och bildning – ”Den röda grevinnan” har allt.

Nomad

Av Ayaan Hirshi Ali

Författaren har blivit en ikon för muslimska feminister, men är omstridd. Vissa muslimska kvinnor säger att hon slänger ut barnet med badvattnet – de vill slippa förtryck men behålla sin tro och sin kultur. Just tack vare denna spänning blir Hirshi Alis livserättelse extra intressant. Hon har gjort en lång resa från den kvinnliga omskärelsens Somalia till den amerikanska drömmen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!