Malin Wollins värld

Jag tittar inte ofta på tv nuförtiden. Och då är det Joachim som får välja kanal. Jag springer fram och tillbaka och plockar med än det och sen det. Och Joachim tittar på djur. Jag tror att Joachim har sett alla ap-program som någonsin producerats. Han kan sitta och flippa med dosan och plötsligt utropa; KOLLA DET ÄR JIMMY! En dammig apa i en nerhuggen palm som Joachim har känt sedan någon hittade den under en kokosnöt för arton år sedan. Joachim minns allt. Alla apor. Apminne. 

Har man sett ett djurprogram har man väl sett alla, resonerar jag. Jag roas inte av natur på tv. Joachim ser ner på mig, jag vet det, jag kan känna hans förakt i nacken när jag vänder mig om. 

Nu har Joachim återigen hunnit först till tv:n och valt kanal. Då är det alltid Kunskapskanalen, Discovery eller Animal Planet. Aldrig TV4Fakta eftersom det den bara är behandlar riskförlossningar och fetma (mina favoritämnen och gärna samtidigt).

Mannen i rutan är upphetsad på gränsen till tillfredsställd och håller upp en meterlång slemmig orm. Han trycker upp den mot kameran så att jag kan vädra ormandedräkt hela vägen in i vardagsrummet. Väck med din skabbiga pyton, natureguy! 

”Aint it a bjuuuuuti?” undrar mannen retoriskt med rödflammiga kinder och saliven sprutande. 

Joachim slår över till ett hajprogram, jippie hajar är kul, mördarfiskar med svarta ögon. Om de biter ihjäl en sexig bikinibrud, annars, nej tack.

Mannen som leder hajprogrammet är eldig och vilt gestikulerande trots att han står hel och ren på en brygga många sjömil från minsta lilla spigg. Han har hittat en expert på hajar, som allvarsamt förklarar: 

”Om du tar tag i hajens stjärtfena kommer den vända sig om blixtsnabbt och hugga dig.”
INFORMATIONSCHOCK
: Om du håller fast en haj i röven kommer den vända sig om och ge igen. Detta är för mycket att ta in. Här har jag trott, i alla dessa ÅR, att om jag håller fast mig i en haj så kommer den bara simma vidare och leda mig genom oceaner tills jag landar vid pappas brygga. Vilken evinnerlig tur att jag såg det här programmet, jag hade kunnat råka riktigt illa ut.

En stund senare, ytterligare ett program om hajar. Joachim är i trans. Programmet handlar om en man som kan hypnotisera hajar, eftersom det är är något alla barn borde lära sig. 

Mannen dyker ner och provocerar upp ett stim småhajar, en försöker attackera, mannen sticker fram fingret och gullegull under hakan som när man kelar upp en pussycat och så händer det; hajen ställer sig på ända. Hajen står rakt upp och ner och svävar i havet.

Och det är precis så jag ska ta mig ur dödsfällan när jag krockar med en haj på sydöstra Öland. 

Djur-TV räddar liv. 

Malins rithörna

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!