Kriminalaren Nina jobbar i paljetter och nalleskor – anledningen är så bra <3

34-åriga Nina Rung arbetar som barnutredare hos polisen.I hennes arbetsuppgifter ingåratt utreda brott mot barn upp till 18 år. Men Nina har ett väldigtspeciellt knep att få de unga att lita på henne – och en liten delsitter i kläderna.

Nina berättar att sedan hon började jobba som barnutredare,där hon utreder brott mot barn och främstvåld samt sexualiserat våld mot barn, har hon funderat på självabemötandet barnen får. Hur viktigt det är att göra ettbra första intryck. Och för henne har det inte bara varit viktigtatt finnas där, lyssna och se varje individ, utan också attlätta lite på stämningen genom kläderna hon har på sig.

– Vi har så sjukt kort tid på oss när vi träffar ett barn. Dethandlar om sekunder när vi hälsar, tittar på varandra ochsen ska vi sätta oss i ett förhör där personen ska berätta detjobbigaste den varit med om, säger Nina till amelia.se.

– Det är klart att det ställer oerhört höga krav på oss. Att vi ärmedvetna om, ”Vem är jag i rummet?”

Nina Rung jobbar som barnutredare. Foto: Privat

Nina har både paljettbyxor, tyllkjolar och nalleskor i garderobenoch målar gärna läpparna i knalliga färger. Under åren sombarnutredare har hon märkt hur det hjälpt barn att lita på henneoch våga öppna upp sig. Och att det faktiskt hargjort skillnad i utredningar.

– Såklart spelar mer än kläderna stor roll. Men vi har ocksåutgått från att den feedback jag fått från många därmålsägare sagt att ”det var de där paljettbyxorna, ellernalleskorna, eller knalliga kjolen som gjorde att jag kändeförtroende, för du ser inte ut som en polis, eller som jagföreställde mig”, förklarar Nina.

– Jag vet själv att om jag kliver in i ett rum så kan jag direktpeka ut vem jag skulle kunna tänka mig att berätta någontingjobbigt för. Att det är någon som kanske fångar mitt intresse,någon som är ungefär lika gammal eller som på något sättsticker ut på ett sätt som fungerar för mig. På samma sätttänker jag på barnen, man kan inte utgå från att det intepåverkar, det är lite så jag jobbar.

Nina berättar att när man väl lyckats fånga ett barns intresse såmåste man ha en idé och en tanke om själva bemötandet.

– Det är ju inte att man bara klär på sig nallebjörnsskor och fårbarn att prata, så är det verkligen inte. Fördelen är ju att jagganska snabbt får kontakt på ett sätt som jag inte skulle fåttannars, om jag inte hade tänkt på min klädsel. Det är minuppfattning.

– Jag hade en tjej som blivit oerhört misshandlad av enpojkvän hon hade då, som jag utredde, där honvid fem tillfällen vägrat medverka. Sen så träffade jag henneoch då sa hon att det var skorna och hur jag såg ut somgjorde att hon valde att testa att prata. Och det kännsjättebra, jag vill ju göra en så bra utredning som möjligt.Skulle jag då inte följa upp med vad jag har på mig och sittaoch vara supernervös under ett samtal om grovt våld ochvåldtäkter så hade det ju inte fungerat.

Nina säger att hon hittills inte märkt av några negativa kommentarer om sitt sätt att jobba.

– Jag brukar få kommentarer av mina kollegor att de blir gladaav hur jag klär mig. Jag hoppas att fler tar efter, jag märker juatt det har effekt.

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra ochgilla amelia på Facebook!

Mest läst just nu:

35 saker kvinnor tvingas höra –se viktiga filmen här

9 starka mammor som förändrade världen – vilken urkraft!

11 anledningar för alla gamla hästtjejer att börja rida igen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!