Hunden JoJo hjälper personer med tandläkarskräck: "Hon hjälper patienterna att koppla av"

Många upplever att det är jobbigt att gå till tandläkaren. Det är inte ovanligt att man drar sig för att göra det bara för att slippa ligga i tandläkarstolen med öppen mun och kämpa med att försöka svälja ner saliven samtidigt som tandläkaren är och rör runt i munnen. På en tandläkarmottagning i Northbrook, Illinois har man därför skaffat en lugn och lurvig medarbetare för att lugna personer med tandläkarskräck. Hon heter JoJo och är allas nya favoritkollega.

Att gå till tandläkaren är inte alltid något man ser fram emot. Steril miljö, ligga och gapa större delen av tiden och kanske till och med borra om det är riktigt illa. Men på Pediatric Dentistry of Northbrook i Illinois i USA har har en assistent som både lugnar och finns där när man bevhöver stöd eller när man tycker att det blir lite jobbigt. Golden retrievern JoJo är tandläkarmottagningens hårigaste assistent men troligtvis också den mest uppskattade – både hos patienterna och hos sina kollegor.

Bild:Pediatric Dentistry of Northbrook/Facebook

Känns det jobbigt så finns JoJo där för att lugna och trösta. Hon är nämligen utbildad servicehund och när barn, väldigt nervösa vuxna eller personer med speciella behov kommer till tandläkaren så fungerar hennes kärlek lugnande och blir den bästa medicinen för patienterna.

LÄS MER:Autistiske James vill inte röra någon – nu har hunden Mahe gett honom nytt liv

– Många gånger skulle den här typen av patienter behöva lustgas eller andra lugnande medel för att hjälpa dem att slappna av, säger klinikens ansvariga Veronica Renteria till The DoDo och fortsätter:

– Men när JoJo kommer in och sätter sig i stolen med dem så blir de tröstade. Då kan de sitta där och klappa henne samtidigt som de fåt sina tänderna putsade. Hon gör ett fantastiskt jobb med dem.

Bild:Pediatric Dentistry of Northbrook/Facebook

Förutom att lugna patienterna så finns det andra saker som hennes närvaro bidrar med.

– När patienterna är väldigt oroliga eller rädda så tenderar de att röra på sig väldigt mycket. När JoJo är där så går det mycket lättare och snabbare för dem. Och tandläkaren får jobbet gjort precis som det var tänkt från början, säger Renteria.

Bild:Pediatric Dentistry of Northbrook/Facebook

Förutom att hon lugnar patienterna så håller även JoJo ner kostnaderna då det inte behövs andra typer av lugnande som innan hon kom med in i bilden. JoJo är faktiskt så bra på sitt jobb att patienterna på kliniken kommer in oftare för att kolla upp hur tandhälsan ser ut.

Bild:Pediatric Dentistry of Northbrook/Facebook

Alla på kliniken uppskattar att ha JoJo där och tycker att hon gör ett fantatiskt jobb med deras patienter – och även JoJo trivs riktigt bra med sitt jobb, att ligga nära och gosa och lugna.

– Hon älskar att komma in hit. Hon är väldresserad och vet vad hon gör. Vi har stor nytta av henne, avslutarVeronica Renteria.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

LÄS MER:

Katten är autistiska Iris bästa vän – de gör allting tillsammans

Katten lämnade aldrig mattes sida under graviditeten – vakar nu över bebisen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!