Hunden Diesel var livrädd för fyrverkerier – dog på nyårsafton

Marie-Louise Arrhenius hund Diesel hade varit rädd för raketer sedan två års ålder. Varje nyårsafton var ett helvete för honom. Sex år senare orkade hans hjärta inte mer och Diesel avled till följd av stress.

Marie-Louise Arrhenius och hennes två hundar Diesel och Loke hade tänkt resa bort på nyårsafton för att slippa allt smällande, något som gjort hennes hund Diesel orolig sedan han var två år gammal. Men då det inte fanns plats på hotellet vid Arlanda, dit många hussar och mattar tar sina djur på nyårsafton – så valde hon att fira hemma hos grannen.

Marie-Louise förlorade sin hund Diesel på nyårsafton. Foto: Privat Foto: Privat

Hon berättar att hon tidigare firat på lite olika håll i lugnare orter för att få så milda nyårsaftnar som möjligt då Diesel är väldigt rädd för fyrverkerier. I år blev det sista gången för Diesel.

– Det hade smällt en del under dagen och han var orolig till och från. Vid 18-tiden började det smälla mer och han var stressad och hade svårt att komma till ro, säger Marie-Louise till amelia.se.

Diesel blev åtta år gammal. Foto: Privat

Marie-Louise berättar att hon hade skaffat lugnande till Diesel men att det inte verkade hjälpa honom. 

– Jag hade koll på honom hela tiden och vid 20-tiden trodde jag att han äntligen hade kommit till ro, då kollade jag honom och det visade sig att han var död. Vi påbörjade genast hjärt– och lungräddning och efter 30 minuter så kom djurambulansen.

Men det fanns ingenting som djurambulansen kunde göra. De skjutsade in Marie-Louise till djursjukhuset där en veterinär bekräftade att Diesel var död – och att hans hjärta med största sannolikhet stannat till följd av stress.

– Jag fick möjlighet att sitta hos honom, hålla hans tassar och ta farväl.

– Diesels stoft kommer att spridas på hans favoritplats där han satt och blickade ut över sjön och filosoferade.

Hur mår du i dag?

– Jag är förstås väldigt ledsen men också arg på att man inte kan hålla sig till tolvslaget. Diesels lillebror som är 2,5 år gammal är nedstämd. Han gick fram och nosade på Diesel när djurambulansen lyfte upp honom på båren. Han förstod att hans bror var borta.

Loke och Diesel. Foto: Privat Foto: Privat

Hur går dina tankar och känslor kring nyårsafton och nyårsraketer?

– Jag är som sagt ledsen och arg på att man inte kan respektera tolvslaget. Det vore mycket lättare att skydda sitt djur mot stressen om man höll sig till mellan 00-01. Nu smälls det flera dagar innan och efter, samt under kvällen. Och det är svårt att rasta dem samt att vara bortrest så länge.

Finns det något du vill säga till allmänheten efter det som hänt?

– Tänk på alla djur, vilda som tama, och vad ni utsätter dem för. Håll er till tolvslaget och inget annat. Det hade inte behövt hända.

Hur gammal blev Diesel?

– Han blev bara 8 år. Han var en frisk, harmonisk och mycket klok hund som inte tyckte om raketer. Han var min bäste vän och vi hade gått igenom mycket tillsammans. Han är otroligt saknad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia och få in-ear hörlurar på köpet. Läs mer!