Tv-reklamen som förändrade Sverige

Här är 19 reklamfilmer som satt extra djupa spår i Sveriges befolkning. För du har väl inte glömt någon av de här:

1. "När du får oväntat besök." Kaffeföretaget Gevalia har ihärdigt präntat in i oss att man alltid måste vara redo att slå på bryggaren när det dyker upp oinbjudna gäster.

2. "Gott-gotti-gott-gott." Med hjälp av tv-tvillingarna Torsten och Tore fick mejeriföretaget Carlshamn hela Sverige att köpa margarin och säga att allt gott smakar "gott-gotti-gott-gott."

3. "Som vanligt i framtiden". Allting är galet stort i framtiden, det lärde Mr. Jim ut i en nästintill kultförklarad reklamfilm för Canon.

4. "Cykel på köpet." Med hjälp av hiphoparen Dogge Doggelito krängde Elgiganten hemelektronik med något så otippat som cyklar. Reklamfilmen gav Dogge plus på bankkontot men minus på kreddkontot.

5. "Felix gör det goda godare". Alla rätter smakar bättre med ketchup, den lärdomen drog Sverige när matföretaget Felix rullade ut sin numera klassiska reklamsnutt.

6. "Du sa ju att det smakade gott alldeles nyss." "Det kanske jag sa men man kan väl ändra sig?" När Felix några år efter "gör det goda godare" lanserade ketchup med mindre socker tog de hjälp av regissören Roy Anderson för att nå ut med sin produkt. Resultatet blev en välciterad filmsnutt med en bakåtsträvande antihjälte i huvudrollen.

7. "Nu får det vara nog!" Ja-a, det får det!" En annan reklamfilm som Roy Anderson ligger bakom är filmsnutten som gjordes för att marknadsföra Falcons öl.  Efter den bjöd vi alla in oss på grannens fest.

8. "Release me". För sex år sedan gav bilföretaget Saab musikgruppen Oh Laura en topplisteplacering i form av låten "Release me" som specialskrevs för reklamfilmen och sedan blev en riktig hit. Som vi alla hummade på.

9. "Var är brudarna?" Med hjälp av lättsaltade potatischips, ett gäng tjejer och en toffelhjälte fick snacksföretaget Olw för snart 20 år sedan hela svenska folket att fråga varandra "har ni fest eller?"...

10 ...men nu är det nya budskap som gäller. I dag kränger Olw chips genom att flörta med det heligaste som finns i Sverige – fredagsmyset. Som tack vare företaget nu till och med har ett eget ledmotiv. Som alla barn i Sverige kan utantill.

11. "Det tycker jag verkar bra för framtiden." Det är viktigt att bry sig om miljön och ska man ha en sommarstuga så ska den ligga på en i övrigt obebyggd kobbe – det var två lärdomar Sverige drog när Grumme på 90-talet rullade ut sin reklamfilm för tvättmedel.

12. "Den intelligenta värktabletten." Med en gitarr som vapen lyckades Ipren-mannen få alla tv-tittare att glatt sjunga om mensvärk, paracetamol och anti-inflammatoriska egenskaper. Filmen gjorde att tabletten sålde som smör.

13. "Du har ju hela helgen på dig." Vem har inte drömt om vinna på Lotto och likt Åke grimasera och härmas när man är missnöjd med sig chef?

14. "Nu känner jag demonerna komma över mig, fan vad jag mår dåligt." Om man är missnöjd med sin personal däremot så kan man alltid ringa efter Nisse, det lärde Robert Gustafsson svenska folket när han spelade Ingmar Bergman i en reklamfilm för bemanningföretaget Manpower.

15. "Behöver du hjälp? Ring Poolia". Ett annat bemaningsföretag fick svenskarna att drygt hänvisa vidare när någon bad om en hjälpande hand.

16. "Livet har sina goda stunder." Varvar ner och njuter av livet och kärleken, det gör man på McDonalds. Det har skådespelarna Hanna Alström och Jesper Sahlén lärt oss. Sången satte sig i allas huvuden dock.

17. "När du vill vara dig själv för en stund." Vi ville alla åka till Norrland och hitta vårt sanna jag efter ha sett Norrlands guld-reklamen.

18. "Jag köper görbillig fulöl på internet." På tal om öl – vill man spara lite på sina slantar så kan man köpa dålig öl via datorn och sedan filtrera bort tillsatserna med hjälp av tubsockor. I alla fall om vi ska tro Robert Gustafsson i reklamsnuttarna för Spendrups. Det var säkert flera som provade hemma.

19. "Dra in magen så jag kommer förbi och fram." I en reklamfilm för fastighetsbolaget Vasakronan lärde karaktären Rocky oss att det är viktigt med en bra hyresvärd.

Du kanske också vill läsa:

22 tecken på att du går på 5:2-dieten

Minns du ditt 70-tal? Här är inredningen som inte går att glömma

10 arga (och roliga) lappar från personer som fick nog av snusket i jobbkylen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!