15 bilder som visar varför maträtten aladåb borde glömmas för evigt

Aladåb – alltså kött, fisk eller grönsaker inkokta i gelé – är en rätt vi inte ser så mycket av nuförtiden. Rätten tillagas med fördel i en särskild form som gör att rätten får festliga mönster. Vad sägs till exempel om aladåb på fläsklägg eller lax? Eller någon av nedanstående... ehrrm.. delikatesser?

Ordet kommer från franskans "à la daube" som betyder "grytinkokt". Rätten var under sin storhetstid (om den nu verkligen har haft en sådan?)ett utmärkt sätt att ta tillvara på ALLT. Det var bara att koka vad man nu hade hemma och hälla på gelé. Faktum är att hönsaladåb var en riktig festmåltid en gång i tiden som gärna serverades vid bröllop och begravningar.

Om du inte känner till den gelé:iga maträtten kan du nog vara glad, för vi kan väl säga tack och adjö till aladåben för evigt?

1. Det är helt klart något fishy med den här maträtten.2. Aladåb – ett smart sätt att få barnen att äta grönsaker?3.Äggstra gott blir det med lite ägg i din aladåb.4. Är kylskåpet fullt med rester? Släng ner allt i en form och häll över gelé. Färdigt!5. Skinkrullar är aldrig fel!6. En ärtig portions-aladåb.7. Kärleks-aladåb med brysselkål. Något att bjuda älsklingen på till Alla hjärtans dag?8. Aladåb med asiatisk touch.9. Aladåben är en maträtt som riktigt fiskar efter komplimanger.10. Ost- och skinksallad i gelé. Smarrigt!11. Räkfrossa på nygammalt vis. Bara aiolin som saknas.12. Odefinierbart kött med blomkål. Något att byta ut fredagstacon mot?13. Makaroner och korv – en aladåb anpassad för små finsmakare.14.Aladåb med persika och fisk. När du vill äta tvårätters men inte riktigt har tid att laga två rätter.15. Mini-aladåb till mingelmiddagen.

Ändå sugen på att bjuda på en aladåb? Här på vår systersajt Allt om mat finnsrecept på aladåb med hummer!

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att gilla:

Den runda köttbullens tid är över –nu är det fyrkantig mat som gäller

Minns du ditt 70-tal? Här är inredningen som inte går att glömma

15 makalösa djurfakta som kommer att förvåna dig

Tv-reklamen som förändrade Sverige

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!