Foto: Shutterstock

15 saker du önskar att du visste när du var 15 år gammal

Visst finns det en slags charm med att man lär sig saker genom livet. Men ändå. Här är 15 saker du önskar att du visste när du var 15 år.

1. Det är värt att satsa allt på sina vänner

Vänskap är det finaste, och viktigaste, du kan vara med om i livet. Det finns INGEN som ligger på dödsbädden och säger att de lagt för mycket tid på sina vänner. Däremot finns det många som tycker att de jobbat alldeles för mycket och inte hunnit med att träffa personerna som är så viktiga för dem.

2. Finns det en så finns det flera

Har du blivit förälskad en gång är det bara beviset på att det finns fler att bli kär i. Får du inte den du vill ha – visst, det gör ont nu, men DET GÖR INGET ONT ALLS totalt sett i ett livsperspektiv. HERREGUD, vad glad du kommer vara att det inte blev något långvarigt med han den där Steffe i 9B.

3. Gör galna saker

Res och gör galna saker nu, om du känner att du verkligen vill. Tänk inte "Det där ska jag göra en dag". Du kommer nämligen bli för feg när du blir äldre. Så är det. Men det är SÅ värt att göra allt det där du vill nu och inte vänta. Bara att du kan skryta om allt du gör och gjort – resten av livet! Vilken möjlighet! Och vill du INTE göra galna saker: Gör för Guds skull inte det. Dödsrisken kanske ökar trots allt.

4. Man dör inte av krossat hjärta 

När ditt hjärta krossas för första gången tror du att det är olagningsbart  och att du aldrig mer kommer att bli kär och definitivt aldrig kommer komma över ditt "livs kärlek". Du kommer skratta åt detta i framtiden.  Det kommer nämligen en tid då du inte ens minns vad ditt "livs kärlek" heter i efternamn.

5. Det är inte hela världen om du väljer fel gymnasielinje

Livet tar inte slut om du väljer fel utbildning. Faktum är att för väääldigt  många spelar valet man gör gällande vilken linje går på gymnasiet - eller hur betygen blir, ingen som helst roll i vuxenlivet. Vi säger bara högskoleprovet, komvux och folkhögskola. Allt ordnar sig. 

Och efter gymnasiet, om du inte vet vad du vill bli: Res eller jobba i stället. Ta det lugnt, du har hela livet på dig. Framför allt, ha inte ångest över att du inte vet. Det kommer komma till dig till slut.

6. Lär dig datorer 

Sak man verkligen skulle ha velat veta när man var 15 (om man var det på 90-talet): Datorer är ingen fluga och det kommer bli jättestort i framtiden. Så om du får lite försprång nu kommer du kunna tjäna massor av pengar. Det kommer också komma något som heter internet som är jättecoolt.

7. Carpa lite mer

Alla som lärt sig uppskatta nuet verkar ju lite lyckligare. Fokusera på det som är bra i ditt liv. Är du frisk, står nära din familj och dina vänner?  SJUKT BRA! Tänk på det då och då i stället för att bara tänka på allt du inte har.

8. Fokusera inte på att "Bli något"

Gör något du älskar att göra, sträva inte efter att bli något som skulle se coolt eller duktigt ut i andras ögon. Det blir inte bra. Gör det DU tycker är kul att göra. Överlag, tänk inte på vad andra tycker. Folk tycker ju olika i hela världen så det enda rätta att att följa din egen magkänsla.

9. Gör inget för någon annans skull

Jo, du ska definitivt leva för andra. Men det är skillnad på det och att fatta stora beslut om ditt eget liv för någon annans skull. Är du ihop med någon men har kommit in på din drömutbildning utomlands – tänk efter vad du verkligen vill och vad som kommer ha gjort dig (och alla andra) lyckligast om tio år.

10. Natten är en frizon

Det är oerhört sällan konstruktivt att tänka på jobbiga saker på natten. Bestäm därför att natten är en frizon från problemlösning. På morgonen kommer du tacka dig själv eftersom problemet är otroligt mycket mer lätthanterligt då. LÄR DIG DETTA. Förvånansvärt många vuxna har fortfarande ingen aning om detta.

11. Utseende spelar ingen roll

Eller jo, det kommer väl tyvärr alltid ha för stor betydelse eftersom världen är som det är. Men när du blir äldre kommer utseendet få allt mindre betydelse och det enda som spelar någon roll bland dem du verkligen bryr dig om, är hur folk ÄR.

12. Du kommer göra misstag och det är bra

Det är nyttigt att göra misstag, på så sätt att du kan lära dig väldigt mycket av dem. Erkänn att du kan ha fel så blir du också omtyckt på kuppen. Alla älskar en som kan medge brister. WIN!

13. Var ödmjuk 

I relationer är det få saker som är så viktiga (för dig själv om inte annat) som att vara ödmjuk, hjälpsam och lyssnande. Var medveten om dina privilegier.

14. Oroa dig inte för saker du inte kan påverka

Om du vet att du inte kan ändra på något, försök då att inte ändra på det. Det är bara onödigt. GÅ VIDARE och lägg inte någon energi på det.

15. Ha inte för bråttom

Alla de där vuxensakerna som att utbilda sig, skaffa barn, köpa hus. Ta allt i din egen takt och tänk inte på vad man BORDE göra för att du kanske ha kompisar som gör sådana saker. De har kanske inte ALLS samma tankar om livet som du har. Jämför dig inte med andra!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!