12 förväntningar omgivningen har på 30-åringar (som de borde sluta ha)

Så fort man fyller 30 verkar omgivningen tycka att man blivit vuxen och har en massa nya krav och förväntingar på en. Men hur tröttsamt är det inte med en släkting som tjatar om att klockan tickar eller en okänd man som påpekar att man är för gammal för att skratta högt i kollektivtrafiken? Här är 12 förväntningar som omgivningen har på blivande 30-åringar, men som de kan strunta i, eftersom de ändå aldrig kommer känna sig äldre än 22!

1. Du har tagit körkort

För det första är det svindyrt att ta körkort. För det andra tar det hundra år att plugga teorin, för att inte tala om hur lång väntetid det är på en uppkörningstid. Bor man i en storstad finns dessutom sällan behov av en bil.

Läs också: Sportkillar får samma frågor som kvinnliga idrottare - deras reaktioner säger allt!

2. Du har en utbildning…

Hur många högskolepoäng du har har länge varit en måttstock för om du är seriös och vuxen. Enligt många äldre personer är en utbildning A och O för ett lyckat liv. Men se på 90-talisterna! De gör karriär med sina bloggar, utan att ha satt sin fot på universitetet.

 3. …eller ett tryggt jobb

Vad många från den äldre generationen har missat är att det här med långa trygga anställningar knappt finns längre. Och det är få 30-åringar som ser sig själva på samma arbetsplats idag som om 35 år.

4. Du har träffat kärleken

Hade det varit 1946 hade du säkert varit gift sedan åtta år och haft tre ungar, men många av dagens 30-åringar vill bege sig ut på äventyr innan de stadgar sig. Och det måste få vara okej.

5. Du har ett eget bostadskontrakt

Eh, är det någon som har missat hur bostadsmarknaden ser ut – åtminstone i storstäderna? Hyresrätterna blir aldrig lediga och bostadsrätterna är svindyra. Vad är det för fel på att bo i andra hand?

Läs också: 10 saker du slutade bry dig om när du blev vuxen

6. Du kan laga typ sju olika rätter utan recept

Pasta med ketchup, frysta köttbullar och tom ka gai från thaikiosken räknas inte som kulinariska rätter när folk kommer på besök. Du förväntas nu kunna svänga ihop en trerätters, gärna med passande dryck till.

7. …och vet vilket vin du dricker

Vem bryr sig om druva när vinet smakar gott?

8. Du har fint bordsskick

Gaffeln i vänster och kniven i höger. Allt annat är otänkbart om du frågar gammelfaster.

Läs också: Längtar du efter semester? Här är 10 saker du inte visste om Aruba!

9. Du klär dig efter din ålder

Alltså, hur tänker de då – typ knälång kjol och foträta skor? Det här är liksom inte 1950-talet med sitt hemmafruideal. Kidsen klär sig ju som vuxna, så då måste väl vi få ha korta kjolar, högklackade skor och magtoppar om vi vill?

10. Du kommer ihåg att ringa farfar

Som vuxen 30-åring förväntas du nu komma ihåg föräldrarnas födelsedagar och att höra av dig till dina äldre släktingar. Och det kanske du kan bjuda på, eller hur?!

11. Du har pengar

Om du nu har ett fast jobb (som de äldre förväntar sig) borde du ju ha en säkrad inkomst också. Därför är det plötsligt lika självklart att du bjuder ut dina föräldrar som tvärtom.

12. Du har en tickande klocka

Du kan förmodligen få barn i över tio år till. Ignorera alla dumma kommentarer och ta det i din egen takt.

Och du… Grattis till dina 30 år! Nu blir allt ännu bättre!

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 23 000 andra och följ amelia på Facebook!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!