Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 anledningar till att kräftskivan är den sjukaste traditionen

Äntligen har säsongen för kräftskiva kommit! Mörka sensommarkvällar, pappersdekorationer och snapsvisor – vem kan motstå det när det dessutom ingår i konceptet att förtära en delikatess?

Men egentligen, när man tänker efter är vår tradition med kräftskivor rätt udda... Som de här grejerna till exempel.

1. "Äta myror?"

De flesta i Sverige skulle aldrig äta en skorpion eller syrsa, men när det är dags för kräftskiva har vi inget emot att stoppa i oss "insekter".  Något vår store Carl von Linné satte sig emot redan på 1700-talet, men ingen höll med honom.

Foto: davthy

2. Djurplågeri

Vi kokar djuren levande som vilken barbar som helst. Och efter tillagningen har djuren ändrat färg, men det avskräcker oss inte.

Foto: knape

3. Koka i socker och öl

Det här får antagligen alla hälsofreaks att sätta kräftsmöret i halsen, men enligt gammal tradition ska kräftorna kokas i socker.  Öl är inte heller så dumt att ha i grytan.

4. Svensk tradition

Kräftskiva är ett supersvenskt påhitt, men när det kommer till kritan har vi inget emot att köpa kräftor från andra sidan jorden.

5. 13 gram...

Det tar en evighet att bryta sig in i en kräfta. Ändå tycker vi att det är värt besväret. Det finns ju ändå 13 gram kött där under skalet...

Foto: Copyright (c) Johner Bildbyra AB

Foto: Bulls

6. Bordsskick?

Glöm allt du lärt dig om bordsskick. En sann kräftälskare suger på den lille krabaten och sörplar högljutt utan att skämmas.

7. Utomhuskalas

Kalaset ska helst äga rum utomhus. Alltså under en tid då Sveriges medeltemperatur är sisådär 11,5 grader.

8. Kvällens mål

Vuxna får gärna dricka kryddad brännvin i pytteglas. Och sedan 200 år tillbaka sjunger vi särskilda visor som bara går ut på att hälla i sig hela glaset och bli full.

9. Tersen?

Pytteglaset med brännvin har inte bara ett namn (snaps) utan olika beroende på vilken omgång av påtår man är inne på.

10. Papper, plast och åter papper

Svenskarna må vara ganska miljömedvetna, men när det vankas kräftskiva köper vi pappershattar, haklappar för engångsbruk, pappersservetter och annat pynt utan att blinka.

11. Vi håller stenhårt på tradititonen

Numera kan man köpa importerade kräftor hela året men VE OCH FASA den som vågar bjuda in till kräftskiva i februari eller juli eller någon annan månad som inte är augusti eller september.

Men, det här är ju ändå inte så konstigt. Inte om man jämför med att traditionen då vi äter rutten fisk...