Hon lade upp bilder på hoten hon fick – då stängde Facebook av henne

Det började välla in en massa hot och trakasserier i Clementine Fords inkorg på Facebook. Så hon skärmdumpade dem och lade ut så att alla kunde se. Då stängde sajten av henne. Det är nog bäst att vi tar det från början...

I Australien har tusentals privata nakenbilder läckt och lagts upp på en porrsajt. I flera fall ska det ha rört sig om hämndporr, alltså tidigare partners som spridit bilderna.

Händelsen har väckt debatt och så här inleder tv-programmet Sunrise ett Facebook-inlägg om saken:

Författaren Clementine Ford var en av många som blev förbannade på åsikten att kvinnor "borde ha lärt sig vid det här laget". Så här svarade hon på sin Facebook:

Ford skriver att hon, liksom många andra, av olika skäl tagit nakenbilder av sig själv.

"Men det betyder inte att jag har bett om att få mitt privatliv kränkt, mina bilder stulna och bli utfläkt för allmän beskådan och bedömning."

Se hela inlägget här

Hon ger sin tillåtelse att sprida just den här bilden vidare, ett val som offren i fallet med de stulna nakenbilderna aldrig fick.

"Samtycke är när du ger någon lov att göra något. När människor tar något från dig trots att du säger nej så är det stöld och övergrepp," skriver hon.På 13 timmar hade inlägget delats över 21 000 gånger. Då började kommentarerna trilla in:Flera var riktigt grova.

Andra var "skämt".Och vissa var olaga hot.Clementine Ford skärmdumpade inläggen hon fick och lade upp på sin Facebook-sida. Då stängde Facebook av henne i 30 dagar.

Facebooks förklaring var att inläggen stred mot sajtens policy.

Här kunde historien ha slutat, men alltfler slöt upp bakom Clementine Ford, och tillslut hävde Facebook sin avstängning.

I ett nytt inlägg skriver författaren att hon hoppas att detta ska kunna hjälpa andra som sitter i samma sits, men som saknar stödet av tusentals Twitter-följare.

"Jag hade möjligheten att mobilisera en armé av passionerade, upprörda människor. Många av de som råkar illa ut har inte det stödet ... när vi bryter tystnaden höjer vi inte bara våra röster, vi höjer vårt mod. Det är det viktigaste vapnet vi har, och det enda vi aldrig någonsin har råd att förlora."

Vill du se mer sånt här? Följ amelia på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!