Här hyllar J.K Rowling svenska Tess protest mot nazism

Den 1 maj stegadeaktivistenTess Asplundfram till Nazistiska motståndsrörelsens demonstrationståg och höjde knytnäven. Bilden som togs av Expos fotograf David Lagerlöfhar uppmärksammats i mediavärlden över. Och nu hakar ävenHarry Potter-författaren J.K. Rowling på i hyllningståget.

Drygt 300 nazister tågade genom Borlänge i söndags, den 1 maj.Ett stort antal motdemonstranter var också på plats, men höll sig på avstånd och protesterade närTess Asplund –helt ensam – bestämmer sig för att kliva framframför tåget. Sedan knöt hon handen, höjde sin knutna näve i luften, ochsåg Nordiska motståndsrörelsens ledareSimon Lindbergi ögonen.

– Jag bara kände att här ska inte ni vara. Sedan var det en av dem som stirrade på mig och jag stirrade tillbaka. Han sa ingenting och jag sa ingenting heller. Sedan kom polisen ganska snabbt och tog bort mig, har Tess Asplund sagt till tillP4 Dalarna.

Den uppmärksammade bilden på Tess, med den höjda knytnäven rakt framför nazistdemonstrationen,har uppmärksammatsav internationella tidningar somDaily MailochThe Guardian–och nu har Harry Potter-författernJ.K. Rowlingtwittrat om händelsen införhennes 7,4 miljoner följare:

 

J.K Rowlings tweet har i skrivande stunddelats över 3000 gånger.

– Det var min hyllning tillNelson Mandela. Det här är min kamp och om de skrämmer mig till tystnad så har de vunnit, säger TesstillExpo.se.

Tack för att du knöt näven och protesterade Tess, och tack David Lagerlöf för att du fångade ögonblicket så snyggt!

Vill du se mer sånt här? Gör som 23 000 andra och gilla amelia på Facebook!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!