Frågan som gjorde hatarna galna – hur vill du att din dotter ska ha det?

Författaren och redaktören Pernilla Ericson skriver om männen som får ett brutalt uppvaknande.

Ämnen i artikel:

’”Metoo”, sa några herrar på giget i helgen, och stoppade fingret mellan mina bröst’

Jag läste artisten 

Filippa Nässils statusrad på Facebook och jag trodde att jag hade slut på ilska i kroppen, för hur kan det finnas mer, men det hade jag inte.

Kärringar kan inte spela fotboll

Så här är det: den här rörelsen har blottat den enorma sprickan mellan män och män. De män som stöttar och lyfter den här förändringsrevolutionen som pågår. Som inser att alla vinner på det. Och så de män som gör allt för att håna och göra ner den. Eller, som i det här fallet, helt gå över gränsen.

Måste det vara så, i alla steg mot förändring?

För jag minns hur det var när svenska damlaget i fotboll på allvar började skörda segrar ute i världen. Jag jobbade på kvällstidning då och det var ett jävla liv i kommentarsfältet på sportsidorna.

Kärringar kan inte spela fotboll, hette det.

Brudar har inget på planen att göra, skrevs det.

Det är ett skämt att ni skriver om dem, tyckte en tredje.

Vem fan vill kolla på den där skiten, tyckte en fjärde.

Kvinnofotboll är inte fotboll, slog en fast.

Det gjorde ont att läsa. För själv var jag så otroligt stolt över spelarna som glänste i blågult. De hade inte hälften av pengarna eller träningsmöjligheterna som herrlaget hade, men de kämpade, de briljerade och de tog medaljer.

Så jag ställde en fråga som gjorde männen i kommentarsfältet asförbannade.

Nämligen:

Om du som skriver här själv blir pappa till en liten tjej med fotbollsdrömmar, kommer du trycka ner henne på samma sätt då?

Det träffade en öm tå. Så öm att de ursinnigt kallade det ”åsiktspåverkan” (roligt ord), mejlade min dåvarande chefredaktör och försökte få mig sparkad.

För det är klart att de inte skulle trycka ner den där dottern. Förmodligen skulle de dribbla med henne ute på garageutfarten, dag ut och dag in, och stolt se sig själva i alla hennes framsteg på planen. Men själva tanken är så klart smärtsam. Har du en gång tänkt den, så är det nästan omöjligt att sluta tänka på den. För hur kan du bete dig på det sättet mot kvinnor då?

En av männen som de senaste veckorna anklagats i metoo-rörelsen har precis blivit pappa. Vilka insikter trillar ner i honom just nu?

Det är lätt att fnissa lite åt ”pappa-feministerna”. Männen som hajar först när de får döttrar. Det är som att de yrvaket tar sig an perspektivet för andra halvan av befolkningen. Men kanske är det ett vaccin som funkar även i förväg.

För hur vill du att den där dottern ska ha det?

LÄS OCKSÅ: Familjer gråter – men skyll inte på den som berättar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!