Därför blir du lyckligare av att visa tacksamhet – se det rörande klippet

Hur ofta uttrycker du tacksamhet för det du har i ditt liv? Efter att du har sett klippet nedan kanske du kommer att göra det lite oftare – och det kommer antagligen deltagarna i det här experimentet med. Videon gör det nämligen tydligt vilken otrolig effekt tacksamhet har för vårt välmående.

En av de mest bidragande faktorerna till vår lycka är att visa tacksamhet, har studier visat. Det ville skaparna av det här klippet testa och bjöd in ett gäng människor till ett litet experiment. Experimentet gick ut på att deltagarna skulle tänka på en person som haft stor betydelse i deras liv. Någon som verkligen har gjort ett viktigt avtryck. Därefter skulle deltagarna skriva ett brev till den personen och förklara varför de kände så.

Sagt och gjort. Deltagarna, som inte visste vad det hela gick ut på, fattade pennan och skrev ner kärleksförklaringar till sina mammor, systrar, kompisar och till och med lärare från universitetet. Därefter fick de en ny uppgift: ring upp personen du skrev om och läs upp ditt brev. Till en början ser deltagarna i klippet lite tveksamma ut, men de fattar ändå telefonen och gör som de blivit tillsagda.

Uttrycka tacksamhet får oss att känna mer lycka

Av naturliga skäl får inte alla tag i sin person när de ringer, men de läser ändå upp brevet inför kameran.

Efter samtalet testades deltagarnas känsla av lycka. Det visade sig att de som inte fick tag i sin person när de ringde, kände sig mellan två och fyra procent lyckligare än innan experimentet. För de som pratat med sin person i telefon, var ökningen ännu högre. Hos de personerna kunde man se en ökning på hela 4–19 procent. Och den personen som upplevde allra störst ökning av lyckokänslor, var den som kände sig minst lycklig innan testet. Intressant, eller hur?

Se hela klippet om hur tacksamhet kan göra dig lycklig här:

Vill du se mer sånt här? Gör som 25 000 andra och gilla amelia på Facebook!

Du kommer också att gilla:

Det här gör oss lyckliga på riktigt - se forskarens hyllade framträdande

Forskare: Så mycket lyckligare blir du utan Facebook

Positiva personer lever längre och mår bättre – här är deras 7 vanor du vill ta efter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!