Camilla Wagner: Stå upp för de utsatta på nätet

Camilla Wagner: Förminskad för att hon debatterar

"En enskild kommentar kan man ignorera men efter hundra hatiska kommentarer på en vecka är det som att du har borstat tanden lite för hårt. Så småningom är ilandet konstant och går inte bort.

Jag jobbade på Veckans Affärer, höll i VA Kvinna som granskar jämställdheten i näringslivet och bloggade. Kvotering var en fråga som triggade mycket. Sverigedemokraterna en annan. Någon skrev att jag skulle bli gruppvåldtagen av muslimer. En man ringde och ville dränka mina söner. När jag kollade upp numret visade det sig att han var en före detta börs-vd.

En snubbe i kommentarsfältet kallade sig Nisse. Han var som en digital stalker. ’Se till att få lite kuk, gumman, så blir du nog gladare’, kunde han skriva. När jag spårade IP-numret visade han sig vara en chef på Boverket. Då skickade jag en inbjudan till vår stora jämställdhetsgala till hans hemadress. Dagen efter ringde ‘en vän till Nisse’ och bad oss ta bort alla Nisses kommentarer från bloggen.

När jag gick igenom IP-numren upptäckte jag även att en del av kommentarerna kom från min egen redaktion. Vi gör ett misstag om vi avskriver hatarna som obegåvade, misslyckade människor. Det här är människor med makt som ser sin position hotad. Antifeminismen finns i alla samhällsklasser. Och syftet är att tysta.

Jag tror inte att jag var rädd, men jag blev ledsen, kände mig hudlös och det tog väldigt mycket energi. Till slut fick jag svårt att sova. Det var en kombination av väldigt hård arbetsbelastning och Mårran – den här grå, kalla massan därute som ville mig illa, men som jag inte riktigt kunde ta på. Jag började i KBT och fick en del verktyg, bland annat att inte låta hemmiljön infekteras av hotet. Ligger jag hemma i sängen och läser kommentarerna då har jag släppt in hatarna i mitt sovrum.

Något annat jag har lärt mig är att vi måste stötta dem som blir utsatta. Jag har en färdig formulering som man kan använda om man ser att en kollega blir illa behandlad i kommentarfältet: Hatet har definitivt skadat min kreativitet och arbetslust. Jag tog avgångsvederlag och slutade på Veckans Affärer förra våren. Jag vill inte sluta driva frågorna men jag måste skapa mig en plattform där jag kan välja att dra mig tillbaka när jag känner att Mårran kommer för nära.”

Mitt råd: Stå upp för de som är utsatta.

_____

Camilla Wagner

Gör: Debattör och författare.

Ålder: 45.

Familj: Tre biologiska barn, pojkvän och fyra bonusbarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!