Foto: Istock

Brain freeze – därför uppstår den (och så blir du snabbare av med den)

Brain freeze, eller "glasshuvudvärk" – den obehagliga smärtan som uppstår när du äter något väldigt kallt, lite för fort. Därför får du brain freeze, och så blir du av med det fortare.

Brain freeze har funnits i alla tider, men ändå har vi inget riktigt bra ord för det på svenska. Vad sa vi egentligen när vi var små? Wikipedia säger "glasshuvudvärk", och även om det är ett rätt klumpigt ord, så visst, det stämmer ju.

Varför får man brain freeze?

Glasshuvudvärk är den smärta som uppstår då du äter eller dricker något riktigt kallt, lite för fort och kanske lite för mycket på en gång, som glass till exempel.

Det finns lite olika förklaringar till fenomenet brain freeze. Men expertis har nu enats om att huvudvärken uppstår då nerverna i gommen utsätts för extrem kyla. Men, det är inte kylan som orsakar huvudvärken, utan tvärt om, värme.

Enligt forskare vid Harvard Medical School så sänder hjärnan signaler att det är för kallt i gommen, vilket ökar blodflödet i de artärer som förser hjärnan med syre, hjärnan försöker kompensera genom att öka värmen och resultatet blir en överhettning. Det är alltså överhettningen som orsakar huvudvärken.

Hur blir man snabbt av med brain freeze?

Glasshuvudvärk sitter inte i särskilt länge, det är dock en obehaglig känsla. För att bli av med värken lite snabbare kan du antingen värma gommen med hjälp av tungan, alternativt dricka något varmt. Värmen hjälper blodkärlen att dra sig samman så att smärtan försvinner.

Dessa katter illustrerar känslan av brain freeze allra bäst!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!