Terapeuten: Mobilen en av de vanligaste orsakerna till relationskris

Det finns många förklaringar till varför mobiltelefonen åker fram när barnen har lagt sig. Men vad vi kanske inte vet är att det faktiskt är marknaden som fattat beslutet åt oss. Klart är att mobilen blivit en vanlig krisutlösare.

Foto: Istock

Anneli Ahlmér har ­under sina 15 år som parterapeut dagligen träffat par i kris. Orsakerna har varit många. Men under de senaste fem åren har mobilen seglat upp som en av de vanligaste orsakerna till kris i förhållandet. Mobilen fungerar som en allvarlig konkurrent till partnern.

– Nästan vartenda par jag träffar ­nuförtiden pratar om det här och säger att ”du sitter ju bara med mobilen på kvällarna”, konstaterar Anneli Ahlmér.

Anneli Ahlmér, terapeut.
Anneli Ahlmér, terapeut. Foto: Johanna Henriksson
Mobilen blir en konkurrent till partnern

Istället för att prata med varandra, och leva livet på riktigt, det där livet som utspelar sig mitt framför ögonen på oss, det som ibland är galet jobbigt – och ibland alldeles underbart, skrollar vi ­in­stagramflöden, kikar på Youtubeklipp och följer nyhetsuppdateringar.

– I själva verket går vi runt och längtar efter att connecta med varandra, men om man lever i en relation som inte ­riktigt fungerar blir mobilen eller paddan en flykt.

Att prata med sin partner kan vara krävande, och ibland obehagligt. Då ­väljer vi istället den enklaste utvägen, tystnar och plockar upp mobilen, som något slags skydd.

Ett av de första råden Anneli ger ­paren som söker hjälp på hennes ­mottagning är att lägga undan mobilen och börja prata med varandra.

– Det finns många undersökningar som visar hur stor del av dygnet vi sitter framför en skärm, och det är mycket. Men vi har ju inte fått fler timmar på dygnet. Det här är tid många tar från parrelationen, säger hon.

Hennes råd är att börja med att titta på samma saker, samtidigt som man ­sitter nära varandra i soffan. Därefter kan man ta steget att lägga undan telefonen när man kommer hem från jobbet.

– Och definitivt inga skärmar vid ­matbordet eller i sovrummet, det kan vara rena döden för relationen!

 

LÄS OCKSÅ: Tove och Patrik införde skärmförbud – hittade tillbaka till varandra

 

Eva Svedmark, forskare i informatik på Umeå ­universitet, har doktorerat på sociala medier och studerar mötet mellan teknik och människa. Hon ser självklart en lång rad fördelar med skärmar, men också en hel del nackdelar.

Eva Svedmark, forskare.
Eva Svedmark, forskare. Foto: Ulrika Bergfors

– Det har visat sig att vi ser mobil­telefonen nästan som en kroppsdel. Programvaror och appar är utformade så att vi ska känna att vi har kontroll. Vi kan stänga av när diskussionerna blir för jobbiga, och det här ändrar vårt sätt att ­kommunicera.

Att lägga in en ­kommentar på Instagram är enklare än att ta upp ett potentiellt problem med sin partner. Och vi lever alltmer i en individualiserad, digital bubbla.

– Vi har varsin telefon med ”mina” ­bilder, vänner, chattar och bloggar, och vi får allt mindre insyn i varandras liv. Vi kanske sitter nära varandra, men är ändå inte tillsammans, säger Eva Svedmark.