Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Könsmassage och grupponani: Allt om sexfestivalen på Ängsbacka

På Ängsbacka Kursgård i Molkom, Värmland, äger både Tantrafestivalen och Sexsibilityfestivalen rum. amelia har tagit reda på allt om Sveriges två största sexevenemang.

På Ängsbacka Kursgård i Molkom, Värmland, äger både Tantrafestivalen och Sexsibilityfestivalen rum.
På Ängsbacka Kursgård i Molkom, Värmland, äger både Tantrafestivalen och Sexsibilityfestivalen rum. Foto: Shutterstock

Det är i den lilla värmländska orten Molkom utanför Karlstad som en av Sveriges mest kända sexfestivaler äger rum varje sommar – Sexsibilityfestivalen. Namnet är en mix mellan orden ”sex” och engelskans ”sensibility”, vilket betyder känslighet och sårbarhet. Sex är ett viktigt inslag, med mycket fokus på närvaro, möten och intimitet.

– Jag tror att det finns en stor längtan hos människor efter att bejaka sin sexualitet, säger Lorenzo Stiernquist, som startade Sexsibilityfestivalen för tio år sedan. Sakta men säkert lockas fler deltagare. Från knappt 100 personer det första året till 350 förra sommaren.

Varje kurs är märkt med ett visst antal chilifrukter, från noll till tre, för att visa hur ”heta” de är

– Det är precis så vi vill ha det, det här är en intim festival som inte är tänkt för tusentals människor. Vi vill att man ska känna sig trygg och att vi kan ta hand om dem som kommer till oss på ett bra sätt, säger Lorenzo. Sexsibilityfestivalen är en förlängning av den så kallade sexsibilitycoach-utbildningen, skapad av Lorenzo, som har en bakgrund som tantralärare. Det är en friare form av sexterapi som handlar om att hitta sin egen sexualitet och att kunna släppa skam, skuld och blockeringar.

LÄS OCKSÅ: 66 heta sextips – för dig som vill testa något nytt

– Sexsibility är väldigt praktiskt inriktad, där vi får med vår djuriska urkraft, vår mänskliga sårbarhet och vårt andliga ljus, säger Lorenzo.

Onanerar tillsammans under orgasmceremoni

På den sex dagar långa festivalen kan deltagarna delta i workshops som Love your pussy (könsmassage), kroppsmålning, extatisk dans, beröring och självacceptans. Varje kurs är märkt med ett visst antal chilifrukter, från noll till tre, för att visa hur ”heta” de är. En nolla kan vara en påklädd workshop med fokus på kommunikation, medan tre chilis är mer integrerande och sexuellt utmanande. Som den populära solosex- och orgasmceremonin, ledd av danska instruktören Pia Struck, där fullt av nakna människor onanerar tillsammans i ett stort rum.

Det är mer och socialt accepterat att ha ett one-night stand än att ha en relation till sin egen kropp

– Kombinationen av att det handlar om dig själv och din sexualitet, samtidigt som du är i ett rum med andra och delar upplevelsen, är speciell. Vi har så mycket skam kring solosex, men det finns en otrolig längtan efter att få äga sin egen njutning, säger Lorenzo.

”Det här är en milstolpe i livet för många”. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.
”Det här är en milstolpe i livet för många”. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock

Samtidigt som vi blir allt öppnare och självständigare, och forumen för att träffa potentiella sexpartners blir fler, menar han att skammen runt onani är ett bevis för att vi inte har kommit så långt som vi tror i vår sexuella medvetenhet.

– Det är fortfarande mer känslomässigt och socialt accepterat att ha ett one-night stand med någon man träffar ute på krogen än att ha en relation till sin egen kropp och förmågan att kunna njuta av den. 

Fler sexfestivaler utomlands

Sexfestivaler är en het trend även utanför Sveriges gränser. Alltifrån BDSM, läder- och lackfetisch på Folsom street fair i San Francisco – en riktig folkfest där flera kvarter stängs av och en kvarts miljon besökare flanerar på gatorna – till Europas största swingersfestival Swingfields i Storbritannien, så hemlig att deltagarna får reda på var festivalen ska hållas först 48 timmar i förväg.

Till och med i Londons societet har sexfester blivit socialt accepterade. Prinsessan Kate Middletons kompis Emma Sayle ordnar till exempel regelbundna sexpartyn för de 40000 medlemmarna i hennes klubb Killing kittens. I en intervju med brittiska The Evening Standard berättade hon om vad hon tycker är en förvrängd syn på rätt och fel: ”Tristess kan ta kål på de flesta relationer och leder till att folk är otrogna, vilket samhället tycker är okej. Att par har sex med andra människor anses däremot inte det.”

Många är förvånade över att det är så lugnt när de kommer hit

Lorenzo Stiernquist tror att den svenska Sexsibilityfestivalen är unik i jämförelse med andra sexfestivaler i världen.

– Vi fokuserar mycket på känslor och närhet. Det finns festivaler där folk har sex till höger och vänster, men så fort man börjar prata om sårbarhet slår de dövörat till. Här har vi försökt skapa en så trygg omgivning som möjligt med många ledare och emotionella stödteam som kan ta hand om den som mår dåligt.

Som ett led i detta pratar man mycket om vikten av kommunikation, samtycke och gränsdragning under de första festivaldagarna, så att alla vet vilka regler som gäller.

LÄS OCKSÅ: Stor orgasmguide: Så får du orgasm med din partner

– Många är förvånade över att det är så lugnt när de kommer hit, de tror att det ska vara mer ”wild and crazy”. Det är det ju lite också, men den övergripande känslan är att det är väldigt tryggt.

Under åren har man bara fått skicka hem en person från festivalen och gett en annan ”en skarp tillrättavisning”.

– Det finns naturligtvis folk som tänker att det här är ett tillfälle att få leva ut sin sexualitet men som kanske borde ha gått till en swingersklubb istället. De har inte riktigt förstått hur mycket vi jobbar kring att hitta sin egen sexualitet och känna sig okej med sin egen kropp. Sedan är det naturligtvis en sexuellt bejakande miljö. För dem som vill har vi till exempel ett play room där man kan hänge sig fullt ut tillsammans med andra.

Alla är välkomna

Efter festivalveckan hoppas Lorenzo att deltagarna ska känna sig mer i kontakt med sin kropp och få mer njutning i sitt sexliv. Och både singlar och par är välkomna, enda kravet är att man fyllt 18 år.

– Jag ser festivalen som ett stort träningsläger. När vi människor till exempel vill bli bättre på att spela fiol eller fotboll tränar vi oss i det, men när det gäller intimitet finns det väldigt få ställen där du kan träna och utvecklas. Det handlar inte om teknik eller magiska metoder, utan mer om hur du kan öka din förmåga att vara närvarande, så att du verkligen känner det som pågår.

DATUM 2020

Conscious Camping Tantra week  11-16 aug 2020

Conscious Camping Sexsibility week  18-23 aug 2020 


Många festivaler har ställts in på Ängsbacka 2020 med anledning av covid-19. Istället kommer Ängsbacka ha något som kallas
”Conscious Camping” det här året för att följa alla riktlinjer och rekommendationer.  

LÄS OCKSÅ: Tina är polyamorös: ”Jag vill ha två älskare i sängen”

Anna, 49, från Södertälje, om sin första sexfestival:

”Jag har varit på Sexsibilityfestivalen flera gånger. Den allra första festivalen tyckte jag att det var läskigt, det var utanför min komfortzon att åka till ett ställe där fokus låg på beröring och närhet. Dessutom skulle jag bo i tält och det hade jag aldrig gjort innan.

Men så fort jag svängde in på parkeringen kändes det helt rätt. Människor välkomnade mig och frågade om jag ville ha en kram. Det var en omtänksam och innerlig känsla.

Sexfestivalen i Molkom lockar många. Kvinnan på bilden har inget med texten att göra.
Sexfestivalen i Molkom lockar många. Kvinnan på bilden har inget med texten att göra. Foto: Shutterstock

Jag minns inte riktigt vilka workshops jag gick på, men det häftigaste hände mellan kurserna. Det var mycket umgänge, och just den här sommaren var det väldigt varmt och soligt. Någon hade brett ut ett latexlakan på gräsmattan och bjöd in alla som ville glida på lakanet tillsammans.

Att vara naken kändes naturligt och helt okej. Det var inget sexuellt i det, bara roligt och lekfullt att göra något tillsammans. Det finns olika nivåer av sexualitet som ibland kan kännas påfrestande eller lite krävande, men här fanns inget av det, bara en öppen och generös gemenskap. Just att det är en sådan tillåtande atmosfär gör att du som kvinna får styrka och stöd att sätta gränser. Om det är något du inte vill vara med på är det mycket enklare för mig att sätta ner foten och säga nej i ett sådant här sammanhang. Här har du en massa människor med dig och ingen tillåter någon annan att kliva över dina gränser. 

Sexsibilityfestivalen är ett andningshål. Här handlar sex om något helt annat än att bara prestera och penetrera.”

LÄS OCKSÅ: Läsarna avslöjar sina hemliga lustar (vad fantiserar du om?)

Terapeuten: ”Det handlar om frihet och villkorslös kärlek”

Lin Holmquist är tantraterapeut och ansvarar för den årliga Tantrafestivalen i Ängsbacka i Värmland med över 900 besökare.

Du håller i workshops som tantraceremonier och yoni­healing (yoni är det tantriska ordet för vagina), kan du berätta om hur det funkar?


– En ceremoni är en plats där alla deltagare gemensamt bygger upp en oerhörd närvaro och sedan arbetar med en gemensam intention. Tillsammans kommer vi till ett transcendentalt tillstånd där vi ändrar tanke- och beteendemönster som kan begränsa en i livet. Yoni-healing är en massageworkshop som fungerar ungefär likadant, men där jobbar deltagarna i par och går in i sin egen bubbla där de får sjunka ner i djup njutning tillsammans.

Vem är den typiska festivaldeltagaren?

– Vi har deltagare från hela världen och alla samhällsklasser, från 18 till 80 år. Vissa kommer för att de är intresserade av meditation och tantra, andra för att de är intresserade av relationer och intimitet. En del är nyfikna på sexuell energi och den kreativitet och kraft vi kan hämta ur den. Andra kommer för att läka djupa sår.

Varför tror du att den här typen av festivaler blir allt populärare?

– Samhället skapar stora klyftor mellan människor. Vi sitter fast framför våra skärmar och har så mycket inplanerat i kalendern att spontana möten med närvaro är en bristvara. Många lider av brist på beröring och intimitet idag. Därför är tantran ”den nya yogan”.

Vilka reaktioner får du när du berättar om festivalen? 

– Många är nyfikna och det är stor igenkänning när jag berättar om festivalen och vad vi gör.

Hur är stämningen?

– Mjuk och tillåtande, ibland med sårbarhet och alltid med en oerhörd öppenhet och ärlighet. Dessutom med inslag av hänryckande extas. Det här är en milstolpe i livet för många. Festivalen är ett avgörande steg mot frihet och villkorslös kärlek, det påverkar alla relationer runt dig som deltagare.

LÄS OCKSÅ: Lisa hittade njutning i tantra: ”Har slutat jaga orgasmer”